Po dohode USA a Ruska hovorí sýrska opozícia o nádeji a pochybnostiach

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Hovorkyňa Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC) Basma Kudmáníová pre agentúru AP povedala, že Rusko by malo vyvíjať tlak na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada s cieľom dosiahnuť, aby zachovávala prímerie na základe plánu oznámeného v noci nadnes.

    USA a Rusko oznámili dohodu, podľa ktorej by v Sýrii malo v pondelok večer (12. septembra) začať platiť celoštátne prímerie. Týždeň na to by nasledovala nová vojenská spolupráca Washingtonu a Moskvy pri boji proti militantným skupinám v Sýrii, ako aj zavedenie obmedzení týkajúcich sa operácií Asadových síl. Zámerom dohody je tiež zvýšiť prísun naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci.

    Opozičná Sýrska národná koalícia vyjadrila dnes pochybnosti o tomto pláne. “Musíme počkať a uvidíme, či režim a jeho spojenci vrátane Rusov budú toto prímerie dodržiavať,” povedal člen koalície Samír al-Našar pre agentúru DPA. “Táto dohoda prejde skúškou, lebo my vzhľadom na predošlé skúsenosti s prímeriami režimu a jeho spojencom neveríme.”

    Povstalci zo Slobodnej sýrskej armády (FSA) tvrdia, že nádeje na úspech americko-ruskej dohody sú len malé, lebo podľa nich ju Damask a Moskva nebudú dodržiavať.

    Fáris al-Bajúš, šéf jednej zo skupín FSA nazvanej Severná divízia, podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Rusko ani sýrska vláda posledné prímerie nedodržiavali a pravdepodobnosť, že nová dohoda bude úspešná, je rovnako ako pri dosiaľ poslednej dohode.

    Hovorca povstaleckej skupiny Brigády Núra ad-Dína Zengího, kapitán Abd as-Salám Abd ar-Razzák, vyhlásil, že dohoda len poskytne sýrskej armáde príležitosť na preskupenie síl a privedenie ďalších Iránom podporovaných milícií do oblasti hlavných bojov v Aleppe.

    Damask sa k dohode zatiaľ oficiálne nevyjadril. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý dohodu oznámil s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym v Ženeve, však uistil, že Asad plánuje jej bodom vyhovieť.

    - Reklama -