Arabský princ hrešil Geerta Wildersa za drsné reči proti moslimom. A prišla odpoveď

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)

    Al-Hussein počas inauguračnej reči pre organizáciu Peace, Justice and Security (Mier, spravodlivosť a bezpečnosť – pozn. red.) vyhlásil, že jeho úloha ako moslima spočíva v ochrane a podpore ľudských práv každého jednotlivca všade na svete.

    „A som zároveň rozčúlený,“ dodal al-Hussein, ktorého priviedli do zúrivosti „lži, polopravdy, manipulácie a vyvolávanie strachu“ v podaní holandského politika Geerta Wildersa.

    Al-Husseinovi prekáža, že líder Strany za slobodu v kampani, ktorú jeho partaj spustila pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, sľubuje deislamizáciu Holandska, čo chce dosiahnuť uzatvorením hraníc a azylových centier pre utečencov, zákazom nosenia moslimských šatiek či odmietaním moslimských imigrantov. Okrem toho má v pláne zatvárať mešity a islamské školy či zakázať Korán.

    Strana len niekoľko mesiacov pred voľbami si drží prvú priečku v predvolebných prieskumoch, a tak skutočne reálne hrozí, že Wilders dostane šancu presadiť prísne protiislamské opatrenia v praxi.

    Jordánsky princ však nesie navrhované protiislamské opatrenia s ťažkým srdcom. Wilders má podľa jeho názoru veľa spoločného s republikánskym kandidátom na budúceho amerického prezidenta Donaldom Trumpom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom, šéfkou francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovou a britským politikom Nigelom Faragom.

    V tom, čo uvedené osoby hlásajú, vidí al-Hussein paralelu s ideológiou, ktorú propaguje takzvaný Islamský štát. „Všetci sa viac-menej usilujú o návrat do čias, v ktorých spolu žili skupiny etnicky alebo nábožensky homogénnych ľudí,“ uviedol jordánsky princ s tým, že takáto vízia však nie je v dnešnom svete realizovateľná. Tí, ktorí ju sľubujú, sú podľa jeho slov podvodníci, ktorí prostredníctvom poloprávd a prílišného zjednodušovania reality len posilňujú v ľuďoch ich obavy.

    „Nestaviam na roveň skutky populistických demagógov a takzvaného Islamského štátu. Ale džihádisti používajú podobnú komunikačnú stratégiu ako populisti – obe skupiny prežívajú na úkor iných,“ zdôraznil al-Hussein.

    Vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyzýva na opustenie tejto trajektórie, lebo tuší zlé konce. Mohlo by sa vraj ľahko stať, že nenávistná atmosféra sa zvrhne na kolotoč násilia. „Naozaj sa tomu budeme aj naďalej len prizerať a mávať rukou nad zaslepenosťou predsudkami?“ pýta sa al-Hussein.

    Holandský politik nenechal kritiku bez povšimnutia a prostredníctvom agentúry AFP Vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva odkázal, že je „úplný blázon“. „Ďalší dôvod, prečo sa zbaviť OSN. Islam a sloboda nie sú zlučiteľné, a to bez ohľadu na to, čo hovorí jordánsky byrokrat,“ konštatoval Wilders.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Prejav al-Husseina si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -