To hádam nie. Donald Trump zaútočil na orgán, ktorý tvorí samotné základy Ameriky

    0
    Stáť nehybne ako socha a pokojne počúvať argumenty svojich oponentov? Pri Trumpovi nemožné (Autor: TASR)

    „Drží úrokové sadzby schválne na nízkej úrovni, aby nešlo ku dnu aj všetko ostatné,“ uviedol Donald Trump v odpovedi na otázku novinára týkajúcu sa politiky americkej centrálnej banky. „Máme tu veľmi falošnú ekonomiku,“ dodal.

    „Skôr či neskôr sa tá sadzba bude musieť zmeniť,“ povedal republikánsky kandidát počas svojej návštevy v Ohiu. „Jediná vec, ktorá je naozaj silná, je umelý akciový trh,“ dodal.

    Už minulý mesiac vyhlásila šéfka „Fedu“ (centrálnej banky) Janet Yellenová, že ekonomika sa dostáva do fázy, v ktorej bude treba sadzby navýšiť, „možno už v septembri“. Yellenová zároveň uviedla, že Fed je so súčasným stavom ekonomiky spokojný. „Cieľ plnej zamestnanosti a stabilných cien sme takmer dosiahli.“

    Fed navýšil úrokové sadzby zatiaľ naposledy minulý rok v decembri, čo bolo prvýkrát po bezmála desiatich rokoch. V tom čase sa predpokladalo, že v roku 2016 dôjde ešte minimálne k štyrom ďalším navýšeniam. Neskôr sa prognóza upravila na dve navýšenia sadzieb, k čomu bankových expertov doviedlo spomalenie ekonomiky a pokračujúca nestálosť finančných trhov.

    Donald Trump počas svojej politickej kampane označil vedenie Yellenovej za „vysoko spolitizované“. Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov ďalej vyjadril názor, že by mal Fed úrokové sadzby navýšiť, ale neurobí to z „politických dôvodov“.

    Trump už v minulosti spôsobil menšiu kontroverziu tým, že navrhol, aby Janet Yellenovú nahradil niekto z Republikánskej strany.

    Trumpovo najnovšie vyjadrenie týkajúce sa americkej centrálnej banky však bolo pre mnohých prekvapením. Nie je to ani tak dávno, keď americký miliardár vyhlásil, že je za politiku nízkych úrokových sadzieb.

    „Ona (Janet Yellenová) je zo zásady za nízke sadzby, vždy bola taká. Ja to úprimne vidím úplne rovnako. Ak tie sadzby zvýšime a posilníme tým americký dolár, naša ekonomika sa dostane do vážnych problémov,“ uviedol Trump v máji tohto roku.

    Prvý útok zo strany Trumpa proti Yellenovej a jej politike nízkych sadzieb prišiel až po spustení politickej kampane v minuloročnom novembri.

    - Reklama -