Kandidát Hofer prehovoril z českého rádia. Toto vraj urobí, ak bude rakúskym prezidentom

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    „To, čo som videl vlani, už nechcem nikdy vidieť: ľudia prespávajúci na stanici, lebo nikde nie je miesto,“ povedal Hofer k migračnej kríze. Uzavrieť balkánsku trasu bolo podľa neho dobré rozhodnutie, pričom si treba uvedomiť, že do Európy prúdi veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú právo na azyl.

    „U nás môže každý prisťahovalec začať veľmi rýchlo využívať systém sociálnej podpory,“ poznamenal Hofer s tým, že mnohí ľudia chcú skutočne len zneužiť európske výhody. A tí, ktorí nie sú v ohrození života a chcú si len prilepšiť, podľa jeho slov do EÚ nepatria.

    „Keby sme prijímali len oprávnených žiadateľov o azyl, kvóty by sme nepotrebovali,“ dodal s tým, že skutočný počet ľudí by bol v tom prípade oveľa menší. Je však nutné, aby Európska únia fungovala ako celok. Malo by byť úplne štandardné, že keď jeden štát nezvláda plniť svoje záväzky, ostatní mu pomôžu.

    „Nebolo by fér tvrdiť, že všetko urobila zle,“ povedal Hofer o politike nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Podľa neho je to dobrá politička, ale jej postup v riešení migračnej krízy bol chybný.

    Turecko je síce veľmi strategický spojenec, ale do EÚ nepatrí. „Turecko nie je európska krajina, tieto veci musíme dať do poriadku,“ povedal s tým, že dohoda medzi EÚ a Tureckom nebude fungovať, lebo migranti z Turecka ju môžu aj pri splnení všetkých záväzkov oboch strán jednoducho obísť.

    Hofer rozhodne nechce, aby Rakúsko odišlo z EÚ. Keby však smerovala k vzniku superštátu a pripravila by jednotlivé krajiny o suverenitu, bolo by nutné ju opustiť.

    Prial by si užšiu spoluprácu so susednými krajinami. „Česká ekonomika funguje výborne,“ poznamenal s tým, že z toho bude neskôr ťažiť aj samotné Rakúsko. Zároveň, ak budú menšie európske štáty postupovať spoločne, budú mať väčšie slovo.

    „Vzájomné kontakty sú veľmi dobré, aj preto prídem budúci pondelok do Česka, aby som to podčiarkol,“ povedal Hofer a dodal, že keby sa stal prezidentom, bude na zlepšení vzťahov pracovať ešte usilovnejšie. So Zemanom toho vraj majú názorovo veľa spoločné.

    „Ako prezident by som sa snažil spájať Rakúsko s jeho susedmi, ktorým sa ekonomicky darí,“ dodal.

    Potom sa vyjadril o populizme. „Populisti, samozrejme, existujú, ale ja medzi nich nepatrím. Populista je niekto, kto si vezme názor z davu a potom ho bez vlastného názoru opakuje,“ povedal Hofer s tým, že „s pojmom populizmus zaobchádzame príliš ľahkovážne“.

    Keby sa stal prezidentom, chcel by rozšíriť jeho právomoci a posilniť kontakt s vládou. „Prezident má ústavnú právomoc vládu odvolať, ale je to nástroj na krízové situácie,“ poznamenal. V súčasnosti premýšľa nad tým, čo môže z pozície prezidenta dosiahnuť a ako môže pomôcť svojim občanom.

    Svoju prvú služobnú cestu v úrade by zrejme podnikol do Švajčiarska, ako kážu tradície, a navštívil by aj všetky krajiny, ktoré susedia s Rakúskom.

    Celú reláciu si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -