Pre utečencov znova zahrmelo. Maďarský premiér Orbán si zase nedával servítky pred ústa

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Agentúra Reuters prináša ďalšie vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána k utečeneckej kríze. Slová predsedu vlády, ktorý sídli v Budapešti, sa podobajú na slová českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý neraz uisťoval občanov Česka, že „táto krajina je naša“.

    „Nechceme meniť charakter našej krajiny,“ povedal Orbán. „Chceme zostať aj naďalej Maďarmi a nemeniť náboženské ani etnické zloženie spoločnosti. Tento názor nie je v dnešnej Európe populárny, aspoň nie medzi politikmi,“ vyhlásil Orbán. Je však pripravený svoju krajinu tvrdo hájiť. Verí, že mu silný argument proti Bruselu prinesie výsledok chystaného maďarského referenda o povinných kvótach na prerozdeľovanie utečencov.

    Po spoločnom stretnutí so srbským premiérom Aleksandarom Vučićom Orbán tiež varoval, že hrozí ďalší nápor migrantov prúdiacich do Európy cez tzv. balkánsku trasu. Tá je dnes síce prakticky uzavretá, ale podľa maďarského premiéra to nemusí vydržať večne. S odchádzajúcim letom sa zhorší počasie nad Stredozemným morom a utečenci budú opäť hľadať čo najbezpečnejšie cesty vedúce prevažne po súši. Rovnako ako vlani.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -