Obama priletel do Číny a na letisku hneď trapas

    0
    Barack Obama (Autor: SITA)

    Keď priletel prezident Spojených štátov Barack Obama do Číny, došlo k hádke amerických a čínskych agentov. Číňania nepristavili najmocnejšiemu mužovi planéty k lietadlu schody a Obama musel riešiť, ako vystúpi z lietadla. Navyše došlo ku konfliktu medzi čínskym agentom a americkými novinármi, ktorí sa na letisku chceli dostať k svojmu prezidentovi. Čínsky agent im to nechcel dovoliť. Vraj v záujme bezpečnosti.

    Nakoniec sa všetko vyriešilo a Obama už v sobotu mohol rokovať so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. „Dvojstranné rokovania, ktoré sme v sobotu absolvovali, boli veľmi produktívne a ukázali, že existujú možnosti spolupráce,“ pochvaľoval si šéf Bieleho domu podľa agentúry Reuters. Obaja štátnici podpísali dohodu o klíme z Paríža. Patrí sa pripomenúť, že Obama končí za päť mesiacov v úrade a rád by odchádzal ako prezident, ktorý dokázal posilniť pozíciu USA smerom k ázijským štátom.

    Pravdou však je, že na summite G20 nebude mať na ružiach ustlané. Svoj čínsky náprotivok vyzval, aby komunistická Čína uznala verdikt medzinárodného súdu v Haagu, ktorý konštatoval, že sporné ostrovy v Juhočínskom mori nepatria Číne, ale Filipínam. Čínsky prezident oponoval, že jeho krajina bude aj naďalej presadzovať svoje národné záujmy, a to bez ohľadu na verdikt z Haagu.

    Summit G20 začal vo východnej Číne v nedeľu. Na pretras určite príde aj obrovská produkcia čínskej ocele, ktorá môže ohroziť európsky trh, a pozornosti štátnikov nepochybne neunikne ani Brexit.

    Text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -