VIDEO so zaujímavým krikom plávajúcich utečencov. A jedna neziskovka s nápadom, ako zabrániť ich utopeniu

    0
    Loď s imigrantmi sa potopila (Autor: Reprofoto: Marina Militare)

    „Alláhu akbar!“ (preklad: boh je veľký! pozn. red.) Znie na videu z úst migrantov. Ako uvádzajú autori videa, mainstreamové médiá síce neustále vykresľujú zúfalú situáciu v Stredomorí, pričom sú údajne zachraňované sýrske ženy a deti, skutočnosť je ale iná.

    „Nelegálnymi prisťahovalcami sú väčšinou muži Afričania a spoľahlivo moslimovia. Na záberoch získaných na Facebooku vidieť takzvaného utečenca, ktorý je v člne s ďalšími mladými silnými moslimskými mužmi, zdvíha ruku a kričí Alláhu akbar,“ dodávajú.

    A ospravedlňujú sa so zaujímavou poznámkou za zlú kvalitu videa. „Africkí moslimovia majú o trochu horšie smartfóny než ich arabskí kolegovia,“ zaznelo.

    Bezpečný a legálny vstup pre utečencov

    Na stránkach Let'sFly2 Europe pre zmenu požadujú, aby utečencom bol umožnený legálny a bezpečný prístup do Európy. Reagujú tak práve na dnešnú rannú situáciu, keď dramatická a rozsiahla záchranná operácia dvadsať kilometrov od brehu Líbye zachránila stovky utečencov, medzi nimi bol napríklad aj päťdňový chlapec.

    „Oprávnený vstup do Európy by zabránil utopeniu sa v Stredozemnom mori,“ uvádza sa na webovej stránke s tým, že by sa tiež skončilo pašovanie a obchodovanie s ľuďmi.

    „Okrem toho by EÚ získala určitú mieru kontroly nad prílivom utečencov. Legálny vstup umožní spravodlivé a rovnaké rozdelenie utečencov medzi členskými štátmi,“ dodávajú.

    Vyše stotisíc

    Talianska pobrežná stráž uviedla, že celkom pri štyridsiatich záchranných operáciách v Stredozemnom mori bolo využitých osem gumových člnov, jedna veľká loď a dve pramice.

    „Medzinárodná organizácia pre migráciu uvádza, že za tento rok dosiahlo talianske brehy 105 342 migrantov. Mnohí z nich dorazili práve z Líbye, píše The Guardian.

    Celkom už na ceste do Európy zahynulo 2 726 mužov, žien a detí, a to predovšetkým pre preplnenosť lodí.

    Zdroj: YouTube/Člny plné afrických utečencov smerujúce k európskemu pobrežiu

    Viac nájdete TU.

    - Reklama -