Bulharsko by mohlo nominovať na post šéfa OSN eurokomisárku Georgievovú

    0
    Vlajka OSN (Autor: SITA)

    O vstupe Georgievovej do súboja o kreslo šéfa OSN sa podľa citovaných zdrojov vedú intenzívne rokovania, ktorých výsledok by mal byť známy v priebehu niekoľkých dní. Bulharská vicepremiérka Rumjana Bačvarovová uviedla, že o prípadnej nominácii eurokomisárky musí rozhodnúť premiér a potrebné sú aj konzultácie s inými krajinami. Ako však dodala, vláde zatiaľ nebol takýto návrh oficiálne predložený.

    O post generálneho tajomníka OSN sa v súčasnosti uchádza desať kandidátov vrátane slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Medzi uchádzačmi je i zástupkyňa Bulharska, a to generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Predstavitelia, na ktorých sa odvoláva Reuters, sa rozchádzajú v tom, či v prípade nominácie Georgievovej bude musieť Bokovová zo súboja odstúpiť.

    Bulharská politička Georgievová je v EK zodpovedná za oblasti rozpočtu a ľudských zdrojov. Ako o možnej kandidátke na post generálneho tajomníka OSN sa o nej hovorilo už dávnejšie, Sofia sa však nakoniec rozhodla pre Bokovovú.

    Víťazný kandidát vystrieda dosluhujúceho šéfa OSN Pan Ki-muna, ktorého funkčné obdobie sa tento rok skončí. Rôzne občianske skupiny, ako i takmer tretina zo 193 členských štátov OSN sa vyslovili za to, aby svetovú organizáciu viedla prvýkrát žena.

    Najbližšie tajné hlasovanie na pôde Bezpečnostnej rady OSN je naplánované na 26. septembra.

    - Reklama -