Švédi chcú utečencov dostať z krajiny preč. A to týmto spôsobom

    0
    Ilustračné foto: Malmö, Švédsko (Autor: ReproFoto: youtube)

    Švédi hlásia rastúci počet migrantov, ktorí v tejto severskej krajine sťahujú svoje žiadosti o azyl a smerujú domov. Podľa serveru The Independent totiž zisťujú, že na severe Európy nemajú na ružiach ustlané. Pôvodne sa pritom zdalo, že Švédsko môže byť pre utečencov želaným cieľom, predovšetkým vďaka štedrému sociálnemu systému. Lenže namiesto snov prišla realita a utečenci prežívali celé mesiace v provizórnych utečeneckých táboroch. A nebolo im dvakrát teplo.

    Možno aj preto nemalá časť migrantov kývla, že sa dobrovoľne vrátia do svojich domovských krajín. Server britského denníka The Independent k tomu poznamenáva, že k svojmu rozhodnutiu sú migranti motivovaní aj finančne. Na cestu domov dostanú 30-tisíc švédskych korún, pokiaľ ide o jednotlivcov. Rodiny, ktoré sa rozhodnú dobrovoľne odísť, dostanú 75 tisíc švédskych korún, čo je takmer 8 tisíc eur.

    “Zo 160 tisíc prichádzajúcich sa podarilo nájsť prácu len 500 utečencom,” píše server. Aj preto švédska vláda prijala prísnejšie pravidlá pre zlučovanie utečeneckých rodín. Navyše sa zdá, že vo švédskej spoločnosti sa menia nálady a ústretovosť voči migrantom je čoraz slabšia. Z dostupných štatistík možno vyčítať, že počet utečencov z Iraku, ktorí sa chystajú domov, je vyšší ako počet nových žiadateľov o azyl.

    Doktorka Erna Rijniersová z organizácie Lekári bez hraníc si k téme dovolila poznamenať, že mnohí ľudia v Európe sa migrantom v ceste na starý kontinent snažia zabrániť. Nezaoberajú sa však otázkou, čo zúfalých ľudí na životu nebezpečnú cestu do Európy ženie.  

    - Reklama -