Zdesenie zo Západu: Slávny denník vypracoval správu o Ficovi, Zemanovi a Orbánovi. Stojí za to

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Za najostrejšieho kritika zo všetkých jedenástich členských krajín EÚ z východnej Európy považuje denník maďarského premiéra Viktora Orbána. Spoločne s ním podľa britského denníka najviac zneužívajú brexit k boju proti Európskej únii tiež Poľsko, Slovensko a Česko.

    Koalícia východoeurópskych krajín proti štátom západnej Európy však nestojí v jednom rade. Pobaltské krajiny, Rumunsko a Bulharsko, naopak, lobujú za pripojenie sa k Schengenu,“ utešuje sa denník.

    Katalyzátorom pre spojenectvo krajín Vyšehradskej štvorky bol podľa The Financial Times minuloročný neúspešný plán Európskej komisie, aby každá členská krajina EÚ prijala povinne a na základe vopred stanovených kvót určitý počet utečencov. Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko však vzhľadom na malé skúsenosti s migračnou krízou a relatívne homogénnu populáciu vyjadrili voči návrhom Európskej komisie rozhodný odpor,“ uvádza denník.

    Sklamaní?

    Podľa mnohých prieskumov však napriek odporu k utečencom patria Maďari aj Poliaci k najväčším zástancom členstva svojich krajín v EÚ. Žiadna krajina východnej Európy by v prípadnom referende nehlasovala pre odchod z EÚ. Avšak mnoho občanov je z členstva v EÚ stále sklamanejších. S trochou zveličenia možno povedať, že nevesta zďaleka nebola tak pekná, ako sa predtým tvrdilo,“ cituje britský denník na Slovensku narodenú Otiliu Dhandovú, ktorá pracuje pre analytickú spoločnosť Teneo Intelligence.


    Autori textu sa obávajú najmä prehĺbenia koalície medzi Maďarskom a Poľskom. Pripomínajú, že vládnuca poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) analyzovala, akým spôsobom sa podarilo Orbánovi získať v Maďarsku rozhodujúcu moc. Bližšiemu spojenectvu však bráni rozdielny pohľad oboch krajín na Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Kaczyński stále viní Rusko zo smrti svojho brata Lecha. Naopak, Orbán aj napriek svojej disidentskej minulosti v čase štúdií s Moskvou spolupracuje na všetkých frontoch.

    Radšej nemenovaný slovenský politik

    Ale ani rozdielne pohľady na Rusko podľa The Financial Times nebránia Kaczyńskému a Orbánovi v utužovaní vzájomných vzťahov a tento rok sa zišli už dvakrát. A to napriek tomu, že Kaczyński nezastáva v poľskej vláde žiadnu oficiálnu funkciu. Orbán chce zmeniť fungovanie EÚ a dúfa, že súčasné vedenie vrátane Merkelovej, Hollanda a Junckera zmetie migračná kríza,“ tvrdí riaditeľ budapeštianskeho think-tanku Political Capital Peter Krek.


    Agresívna rétorika Maďarska a Poľska proti európskym inštitúciám údajne zaskočila aj samotných Slovákov. Poľsko a Maďarsko sa čoraz viac radikalizujú. Vyšehrad predstavuje veľmi užitočné diskusné fórum. Pokiaľ to ale vo svojich výrokoch preháňajú, musíme sa od nich dištancovať,“ cituje The Financial Times nemenovaného slovenského politika a píše, že českí politici v reakcii na zvýšenú kritiku EÚ na Ježišove slová z Varšavy a Budapešti jazdia častejšie do Berlína. Aby ukázali svoju lojalitu Nemecku zo strachu, že budú tiež považovaní za jedných z vinníkov.

    Priepasť po brexite?

    The Financial Times tiež zmieňuje maďarské referendum, v ktorom sa budú voliči už o mesiac vyjadrovať k utečeneckým kvótam Európskej komisie. Maďarská vláda v rámci kampane používa protiutečeneckú rétoriku a slogany, ktoré nachádzajú odozvu aj u slovenského premiéra Fica a populistického a populárneho českého prezidenta Miloša Zemana,“ uvádza britský denník a poukazuje tiež na návštevu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, proti ktorej protestovali v Prahe demonštranti s transparentmi, kde bola kancelárka vyobrazená s hidžábom a hitlerovskými fúzikmi. Obnovenie skorších blízkych vzťahov medzi Berlínom a východoeurópskymi štátmi EÚ je nepochybne zásadné pre úspešné preklenutie priepasti, ktorá sa ešte prehĺbila po brexite.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -