Zažijete šok. Ekonóm Kohout na rovinu o imigrantoch a „slonici“ Merkelovej

0
Ekonóm Pavel Kohout (Autor: Daniela Černá)

Kancelárka Merkelová tlačí na veľké firmy, aby zamestnali čo najviac migrantov, a uľavili tak štátnej kase. Je to dobrá cesta k tomu, aby sa zvýšila zamestnanosť migrantov?

Imigranti majú kvalifikácie, ktoré zodpovedajú úrovni priemyslu v Sýrii, v Afganistane, Pakistane alebo v rovníkovej Afrike – môže tento fakt niekoho prekvapiť? V Európe sú tieto pracovné sily len veľmi ťažko uplatniteľné. Naopak možno čakať rastúci tlak na beztak už preťažený a zadlžený európsky sociálny štát.

Nemeckí podnikatelia spočiatku dúfali, že im prílev migrantov pomôže riešiť súčasný nedostatok pracovníkov. Takže nemyslíte si, že sa ich očakávania naplnia?

Ak podnikatelia skutočne dúfali, že imigrácia posilní nemecký trh práce, boli veľmi naivní. Možno niekto spomínal na 60. roky, ale vtedy to bolo inak. Keď sa v 60. rokoch uskutočňoval nábor Turkov pre nemecké továrne, záujemcov podrobili náročným prijímacím procedúram. Nemci brali vyučených a motivovaných záujemcov. Dnešní imigranti majú profesijnú históriu pastierov, pouličných obchodníkov, drobných remeselníkov a podobne.

Nesúhlas s utečeneckou politikou Angely Merkelovej sa chystajú prejaviť vo štvrtok pri jej návšteve v Prahe protiislamské iniciatívy – Blok proti islamizácii, Alternatíva pre Česko aj Iniciatíva Martina Konvičku. Súhlasíte s takými prejavmi?

Chápem motívy týchto iniciatív, ale nesúhlasím s ich taktikou a verejným vystupovaním. Ani ja si neželám islamizáciu Európy, lebo to by bola cesta k budúcemu ťažko riešiteľnému konfliktu. Ale postup pána Konvičku robí viac škody ako úžitku.

Ešte inak povedané: som pre diferencovaný a vyvážený prístup. Existujú imigranti, ktorých si veľmi vážim a o ktorých som presvedčený, že sú pre Európu prínosom. Potom sú ale takí, ktorí na jednej strane Európu nenávidia, ale na druhej strane s veľkou radosťou čerpajú európske sociálne dávky. Nechcem, aby takí prichádzali do Európy. Mám právo na tento názor. Každý má na neho právo. Naopak nikto nemá právo nechať Európu bezbrannú a bezmocnú pred nenávisťou a xenofóbiou, ktorú tento druh imigrantov prináša.

Máme iniciatívy ako HateFree. Čo robia tieto organizácie, keď imigranti útočia na európske ženy, deti, príslušníkov sexuálnych menšín alebo na židov? Mlčia. Ako keby sa na imigrantov vzťahovala výnimka, ako keby práve im bolo dovolené nenávidieť všetkých, ktorí sú odlišní.

Ale ešte raz by som chcel zdôrazniť: nie je imigrant ako imigrant. Sú takí, ktorí sa radi a ochotne prispôsobia európskemu spôsobu života. Proti nim by som nepovedal jediné slovo.

Nemecká kancelárka sa pri svojej návšteve stretne s prezidentom aj premiérom, nemá sa ale hovoriť o probléme migrácie. Čo môžeme od týchto rokovaní podľa vás očakávať?

Merkelovú nemal nikto pozývať do Prahy. Merkelová je najhoršia hlava nemeckej vlády v povojnovom období. Že je to sebestredná osoba bažiaca po moci, je ešte relatívne normálna vec, takých politikov je veľa. Merkelová je ale slon v porceláne. Zničila alebo poškodila všetko, na čo vo svojej politickej kariére siahla. Nemci sú síce spokojní s výkonnosťou svojej ekonomiky, ale za ňu vďačia predovšetkým predchodcom Merkelovej vrátane obratného reformátora Gerharda Schrödera. A ako dlho bude Nemecko ešte prosperovať pri súčasnom politickom kurze?

Merkelová zničila odkaz všetkých svojich predchodcov a z predtým solídnej, serióznej, konzervatívnej CDU urobila neomarxistickú, vo svojej podstate extrémistickú politickú silu. A čo je horšie: ona ešte plánuje exportovať túto doktrínu do iných krajín. Našťastie, EÚ ešte nemá jednotnú zahraničnú politiku, čo moc Merkelovej stále trochu limituje. Pokiaľ ide o prístup Merkelovej k imigračnej kríze, nech si každý urobí názor sám.

Ako vnímate silnejúce teroristické útoky v západnej Európe? Ide o stret civilizácií alebo len o kriminálne výstrelky malého počtu vyšinutých jedincov? Sme vo vojne, ako tvrdia niektorí odborníci? A mali by sme sa ozbrojovať, ako radí prezident Miloš Zeman?

Je to stret civilizácií. Prečítajte si knihu Stret civilizácií profesora Samuela Huntingtona alebo čokoľvek od vynikajúceho orientalistu Bernarda Lewisa. Obaja autori sú experti z prvej svetovej ligy, žiadni preškolení entomológovia, keby azda niekto chcel spochybňovať ich odbornosť. Bohužiaľ, profesor Huntington už nežije, profesor Lewis má sto rokov a vek už ochromil jeho tvorivé sily.

Inak by som odporučil Daniela Pipesa, ktorý je, mimochodom, synom najlepšieho amerického experta na Rusko, profesora Richarda Pipesa. Pre lepší pohľad do islamistickej a palestínskej propagandy odporúčam www.memri.org – ale pozor, čo tam uvidíte, vám možno spôsobí šok.

Či je dobré sa ozbrojiť? Áno, myslím, že je to dokonca občianska povinnosť. Dôsledky prenikania islamských radikálov do celého sveta už pociťujeme v podobe prísnejších bezpečnostných opatrení, hroziacej cenzúry na internete, ale aj v rozdelení spoločnosti na tzv. vítačov a slniečkarov, a islamofóbov, a rasistov. Kam to povedie, ak bude vlna migrácie ďalej pokračovať?

Študujte nedávnu históriu Libanonu – prečítajte si, ako sa bohatá, multikultúrna a tolerantná krajina stala dejiskom teroristického vyčíňania a dlhotrvajúcej občianskej vojny. Súčasná Európa si koleduje o podobný osud.

Prúd utečencov do Európy „balkánskou cestou“ sa zmiernil vďaka dohode Európskej únie s Tureckom. Ale nedôjde vzhľadom na udalosti v Turecku a aj silnejúcim požiadavkám prezidenta Erdogana k tomu, že dohoda padne?

Naozaj ide o dôsledok dohody s Tureckom? Alebo skôr zafungoval macedónsky a maďarský plot? V každom prípade, spoliehať sa na Turecko vedenej diktátorom Erdoganom je pochabé. Erdogan nie je náš priateľ. Môže byť maximálne príležitostným spojencom, ale majme na pamäti, že jeho konečným strategickým cieľom je ovládnuť Európu. Erdogan je zamilovaný do tureckej imperiálnej histórie podobne ako Putin do ruskej histórie. Imperiálna vízia je konečným cieľom oboch vodcov.

Mala by EÚ pristúpiť na bezvízový styk s Tureckom, ako požaduje, keď sa objavujú informácie, že turecká vláda podľa správy z nemeckej vlády spolupracuje s islamskými a teroristickými organizáciami na Blízkom východe a túto vedomú spoluprácu v nedávnych rokoch posilnila?

Turecko nebolo spoľahlivé ani pred Erdoganovým pučom. Teraz je spolupráca možná len s krajnou opatrnosťou. Bezvízový styk? Za žiadnych okolností.

- Reklama -