S Clintonovou to je zlé: Kopia sa zlé správy

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Clintonová má hneď niekoľko slabých miest, ktoré by ju v konečnom novembrovom účtovaní mohli vyjsť veľmi draho. Ako ministerka zahraničia zámerne využívala na komunikáciu svoj súkromný e-mail a porušila tak zákon. Ministerstvo vnútra sa síce nedávno zhodlo s FBI na tom, že nie je potrebné podnikať proti bývalej šéfke americkej diplomacie žiadne právne kroky, ale už samotný fakt, že sa jej pochybením zaoberali také významné štátne inštitúcie, jej u voličov príliš nepridá.

    Ochrankyňa ženských práv?

    Nemenej závažnou kauzou je financovanie Nadácie rodiny Clintonovcov, ktorá spochybňuje celú kampaň demokratickej kandidátky na prezidenta Spojených štátov. Clintonová sa na jednej strane stavia do pozície ochrankyne ženských práv a slobôd, na strane druhej v minulých rokoch nadácia prijímala finančné dary vo výške desiatok miliónov dolárov od režimov, kde sú ženské práva porušované. Do nadácie prúdili peniaze zo Saudskej Arábie, Kataru či Spojených arabských emirátov.

    A zďaleka nezostalo len pri peniazoch zo spomínaných krajín, kde otázku práv žien vôbec neriešia. Peniaze posielali aj ukrajinskí oligarchovia, ktorí stáli po dlhé roky po boku údajne skorumpovaného prezidenta Viktora Janukovyča. Clintonová pritom od začiatku konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou patrí k hlasným zástankyniam tvrdej línie voči Rusku a k hlavným priaznivcom novej ukrajinskej vlády a prezidenta. S prijímaním peňazí od ukrajinských oligarchov však nemala vôbec žiadny problém.

    Ostrý Giuliani

    Ďalšou ťažkou ranou, ktorá ohrozuje šance Clintonovej na úspech v prezidentských voľbách, je vyšetrovanie spoločnosti Podesta Group FBI. Zakladateľmi spoločnosti sú šéf prezidentskej kampane Hillary Clintonovej John Podesta a jeho brat Tony. Podľa vyšetrovateľov FBI mala Podesta Group v minulosti obchodovať s Viktorom Janukovyčom. Z toho istého dôvodu pritom nedávno rezignoval šéf kampane Donalda Trumpa Paul Manafort.

    Veľké otázniky zostávajú tiež nad zdravotným stavom Hillary Clintonovej. Predovšetkým konzervatívne médiá špekulujú nad chorobami, ktorými takmer šesťdesiatdeväťročná demokratka údajne trpí. Debatu rozvíril bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, keď pri svojom vystúpení vo Fox News vyzýval ľudí, aby sa pozorne pozreli na niekoľko videí, kde Clintonová vyzerá veľmi unavene a choro. V médiách sa však už predtým objavili správy o tom, že Clintonová používa defibrilátor, má mozgový nádor a trpí autizmom.

    Nespokojní voliči?

    Najväčším problémom pre Clintonovú však zostáva nepriehľadné financovanie jej nadácie a tiež skutočnosť, že si Bill Clinton nechával kráľovsky zaplatiť každé svoje vystúpenie. A to aj keď sa týkalo charitatívneho projektu.

    Americkí voliči sú navyše veľmi citliví na pokrytecké správanie Clintonovej v oblasti ochrany práv žien a na skutočnosť, že bez rozpakov prijímala peniaze od Saudskoarabov. Viac ako sedemdesiat percent amerických respondentov v nedávnom prieskume uviedlo, že to považujú za problém. Až novembrové voľby ukážu, do akej miery to Clintonovej imidž poškodilo.

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -