Socialistickí lídri koordinovali v Paríži postoje pred samitom EÚ. Bol tam aj Fico

    0
    Predseda EK Jean-Claude Juncker a premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Po rokovaní s kolegami, medzi ktorými bol aj predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), sa v podobnom duchu vyslovil aj nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. “To, čo potrebujeme, je veľký investičný program v záujme konkurencieschopnosti Európy,” vyhlásil s tým, že potrebujeme najmodernejšiu digitálnu infraštruktúru na planéte, lebo inak nebude mať starý kontinent šancu.

    Po rozhodnutí Britov odísť z Európskej únie diskutujú predstavitelia ostávajúcich 27 členských štátov intenzívne o budúcom smerovaní spoločenstva. Sociálni demokrati využili dnešné stretnutie na koordináciu postojov na neformálnom samite o budúcnosti Únie, ktorého dejiskom bude 16. septembra Bratislava, a to už bez účasti predstaviteľov Veľkej Británie, píše tlačová agentúra DPA.

    Slovenský premiér označil za hlavnú úlohu dnešného stretnutia koordináciu postupu, najmä pokiaľ ide o bratislavský samit. Robert Fico bude podľa vlastných slov presadzovať jasnú líniu: “Samit musí byť pozitívny, musí predovšetkým poskytnúť európskej verejnosti nielen diagnózu toho, kde sa nachádza Európska únia, ale aj čo všetko nové by sa malo urobiť,” povedal. Okrem riešenia otázok bezpečnosti či migrácie musia lídri EÚ podľa neho ponúknuť nové formy komunikácie. “Ale ja sa domnievam, že by sme mali povedať aj viac, mali by sme povedať ľuďom v Európe, že Európska únia dokáže byť silnejším globálnym hráčom, ako to je doteraz,” dodal premiér.

    Za alarmujúci zvonec, ktorý môže poslúžiť aj ako budíček, označil výsledky nedávneho referenda vo Veľkej Británii dnes grécky premiér Alexis Tsipras. Podľa jeho slov je potrebná zmena kurzu, lebo Európa je už dlhší čas na nesprávnej ceste.

    Za inú, lepšiu Európu sa vyslovil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, podľa ktorého by EÚ mala občanom poskytnúť viac ochrany, a to nielen pri kontrole štátnych hraníc, ale napríklad aj v sociálnej sfére. Jednotlivé krajiny by mali dostať viac priestoru a možností na flexibilitu v rozpočtovej politike, ak realizujú reformy ako Francúzsko a Taliansko. Nemožno totiž súčasne šetriť i robiť reformy, vyplynulo zo slov prvého muža Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

    - Reklama -