Čižnár sa znova pustil do SaS. Pokiaľ budú zavádzať, „nadprácu“ budem robiť vždy, sľubuje

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Generálna prokuratúra nedávno označila za „absurdné a nehorázne klamstvo“ vyjadrenia SaS, že prokurátora Vasiľa Špirka obvinili na nátlak ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Keď sa doposiaľ nenašli relevantné dôkazy, aby bol donútený odstúpiť, tak sa začala zneužívať i táto trestná vec, ktorá sa ministra vnútra vôbec netýka,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

    „Generálny prokurátor osobne nevidí žiadny dôvod na to, aby pán riaditeľ NAKA odstupoval, resp. aby bol vyšetrovateľ za svoje rozhodnutie, ktoré je jeho právnym názorom, akokoľvek postihovaný,“ povedala tiež Predajňová.

    Strana SaS sa však ohradila, že žiadny jej predstaviteľ takto svoj názor nesformuloval. „Tvrdíme len, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v prípade obvinenia prokurátora Špirka konal svojvoľne, bez dostatočnej opory vo faktoch a motívom jeho konania bolo s vysokou pravdepodobnosťou odstaviť ho od vyšetrovania obchodov ministra vnútra Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Toto podozrenie v nás zosilnil samotný generálny prokurátor Čižnár tým, že obvinenie prokurátora Špirka zrušil pre jeho nedostatočné zdôvodnenie,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

    Stranu SaS tiež v tejto súvislosti zaujímalo, odkiaľ berie generálny prokurátor istotu o skutočných pohnútkach vyšetrovateľa NAKA a ako si môže byť istý tým, že kauza Kaliňák s jeho neprofesionálnym rozhodnutím nijako nesúvisí. 

    SaS: Nebezpečná svojvôľa vyšetrovateľa

    „Generálny prokurátor odmieta konanie proti vyšetrovateľovi so zdôvodnením, že nemôže byť postihovaný za svoje rozhodnutie, ktoré je jeho právnym názorom. Právny názor však musí vychádzať z faktov, ich racionálnej analýzy, logických súvislostí a tieto atribúty musia byť v korelácii so zákonmi, v tomto prípade Trestným poriadkom a Trestným zákonom. Vtedy sú právnym názorom. V opačnom prípade je to nebezpečná svojvôľa vyšetrovateľa, vlastná skôr policajnému ako právnemu štátu,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS Alojz Baránik.

    Generálna prokuratúra: Zavádzajú verejnosť

    Generálna prokuratúra však opätovne odmietla vyjadrenia saskárov. Reakciu poslanca Baránika pritom označila za neprípustné politizovanie a zneužívanie kauzy.

    „Vyjadrenie pána poslanca Baránika z 19. augusta 2016 generálny prokurátor nemieni širšie komentovať. Menovaný pán sa zaradil do okruhu ´odborníkov´, ktorí komentujú trestnú kauzu bez toho, aby  vôbec poznali skutkový stav v danej veci a preto jeho argumenty majú nie iný než politický podtón. Pokiaľ hovorí o ´nadpráci generálneho prokurátora´, tak za túto zrejme považuje jeho reakciu na neprípustné politizovanie a zneužívanie kauzy v rámci svojej politickej agitácie. Pokiaľ budú naďalej pretrvávať snahy niektorých politikov zavádzať verejnosť v akejkoľvek kauze a túto využívať výlučne na svoje politické ciele, generálny prokurátor takúto ´nadprácu´ bude vykonávať vždy,“ uviedla pre ParlamentnéListy.sk hovorkyňa generálnej prokuratúry.

    - Reklama -