SaS: Generálny prokurátor Čižnár robí nežiadúcu nadprácu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Takéto príkre a zavádzajúce tvrdenie si vyprosujeme. Strana SaS a ani žiadny jej predstaviteľ takto svoj názor nesformulovali. Tvrdíme len, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v prípade obvinenia prokurátora Špirka konal svojvoľne, bez dostatočnej opory vo faktoch a motívom jeho konania bolo s vysokou pravdepodobnosťou odstaviť ho od vyšetrovania obchodov ministra vnútra Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Toto podozrenie v nás zosilnil samotný generálny prokurátor Čižnár tým, že obvinenie prokurátora Špirka zrušil pre jeho nedostatočné zdôvodnenie,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Stranu SaS by však v tejto súvislosti zaujímalo, odkiaľ berie generálny prokurátor istotu o skutočných pohnútkach vyšetrovateľa NAKA a ako si môže byť istý tým, že kauza Kaliňák s jeho neprofesionálnym rozhodnutím nijako nesúvisí. 

„Generálny prokurátor odmieta konanie proti vyšetrovateľovi so zdôvodnením, že nemôže byť postihovaný za svoje rozhodnutie, ktoré je jeho právnym názorom. Právny názor však musí vychádzať z faktov, ich racionálnej analýzy, logických súvislostí a tieto atribúty musia byť v korelácií so zákonmi, v tomto prípade Trestným poriadkom a Trestným zákonom. Vtedy sú právnym názorom. V opačnom prípade je to nebezpečná svojvôľa vyšetrovateľa, vlastná skôr policajnému ako právnemu štátu,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS Alojz Baránik.

Predseda SaS Richard Sulík dodáva, že tvrdenie Jaromíra Čižnára, že nevidí ani žiadny dôvod na odstúpenie riaditeľa NAKA, považuje strana SaS za nežiadúcu nadprácu. „Generálny prokurátor sa tak ocitá na pôde, na ktorej by sa ako vrchný strážca zákonnosti nemal ocitnúť,“ dodal Sulík.

Na rozdiel generálneho prokurátora strana SaS ten dôvod vidí. „NAKA v politicky citlivých kauzách nekoná vo verejnom záujme, čoho jasným dôkazom je kauza Bašternák, ale v záujme osôb, podozrivých z trestných činov. Policajný orgán s takýmito vlastnosťami je v demokratickej spoločnosti neprijateľný a personálne zmeny v jeho vedení  sú pre jeho očistu nevyhnutné,“ uzavrel Baránik. 

- Reklama -