Chceme polygamiu. Keď môžu homosexuáli, môžeme aj my. Taliansky moslimský líder prišiel s týmto návrhom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Zakladateľ talianskej Únie islamských komunít a organizácií (UCOII) Hamza Piccardo tvrdí, že ak sú homosexuálne partnerstvá, s ktorými moslimovia nesúhlasia, občianskym právom, tak Taliani by ako občianske právo mali akceptovať aj polygamiu (mnohoženstvo). Podľa Piccarda by prijatím polygamie získali veľa moslimských detí, čo by v konečnom dôsledku pomohlo celej krajine.

    Bývalý komunista chce polygamiu

    Zakladateľ a predseda UCOII na svojom facebookovom profile napísal: „Pokiaľ ide o občianske práva, tak polygamia je občianskym právom. Moslimovia nesúhlasia s homosexuálnymi partnerstvami, musia však akceptovať systém, ktorý to umožňuje. Neexistuje dôvod, prečo by Taliansko nemalo akceptovať polygamné manželstvá osôb, ktoré s nimi budú dobrovoľne súhlasiť.

    UCOII je najväčšou talianskou moslimskou organizáciou, ktorá zastrešuje viacero moslimských skupín. Organizácia býva často kritizovaná pre jej väzby na radikálne islamistické Moslimské bratstvo. Samotný Piccardo je, ako jeho priezvisko prezrádza, etnickým Talianom. Piccardo však na islam konvertoval v 70. rokoch minulého storočia, pričom za zmienku stojí aj to, že bol členom radikálnej anarchokomunistickej skupiny Autonomia Operaia.

    Politik: Toto je umiernený islam

    Výzvy na schválenie polygamie od hlavy najväčšej talianskej moslimskej organizácie však zdvihli zo stoličky viacerých talianskych politikov. Podpredsedníčka vládnucej Demokratickej strany Debora Serracchianiová napríklad konštatovala, že „stáročia boja za ženské práva nemôžu byť jednoducho odhodené bokom“ a že „polygamia nemá čo dočinenia s občianskymi právami“. Kriticky sa vyjadril aj europoslanec krajne pravicovej Ligy severu Paolo Grimoldi. „Toto je umiernený islam, s ktorým chce talianska vláda udržiavať dialóg,“ povedal.

    Napriek negatívnym reakciám talianskych politikov predseda UCOII svoje vyjadrenie neodvolal. „Jednoduchá úvaha o právnej filozofii vyvolala taký groteskný rozruch, že je to takmer na smiech,“ reagoval Piccardo, ktorý je zároveň bývalým hovorcom vplyvnej Európskej moslimskej siete.

    Vyjadril taktiež názor, že Taliansko potrebuje zahraničnú pracovnú silu, pričom tento problém  by vyriešilo práve zavedenie polygamie. „Nepodceňujte demografický dosah polygamie. Vyrovnala by populačný pokles, a teda aj potrebu po zahraničnej pracovnej sile,“ myslí si Piccardo. Nezamestnanosť mladých v Taliansku pritom dosahuje 40 percent.

    Homosexuáli svoje dosiahli len nedávno

    Zákon uznávajúci občianske zväzky homosexuálov bol talianskym parlamentom prijatý 11. mája a o deväť dní neskôr ho podpísal prezident krajiny Sergio Mattarella. Štátna rada, ktorá je poradným orgánom vlády a najvyšším justičným úradom v Taliansku, ho odobrila 22. júla.

    Zákonom sa zavádza inštitút občianskych zväzkov, ktorý sa líši od tradičného manželstva, ale je súčasne jeho ekvivalentom. Partneri vo zväzku osôb rovnakého pohlavia sa môžu rozhodnúť používať rovnaké priezvisko a majú rovnaké práva ako manžel a manželka v tradičnom zväzku.

    Registrované páry rovnakého pohlavia si však nesmú adoptovať deti. V prípade týchto zväzkov je rozvod“ jednoduchší  – stačí, aby jeden z partnerov svoje rozhodnutie oznámil príslušnému úradu.

    - Reklama -