Sudca nariadil organizátorom OH, aby umožnili protesty na štadiónoch

    0
    Rio de Janeiro. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Politická kríza v Brazílii sa prehlbuje. Senát v utorok diskutoval o procese impeachmentu voči prezidentke Dilme Rousseffovej, dočasne zosadenej 12. mája. Na 180 dní sa hlavou štátu stal viceprezident Michel Temer. Rousseffovej sa dáva za vinu manipulovanie s údajmi o rozpočte, ktoré údajne využila na svoje znovuzvolenie v roku 2014. Mnohí Brazílčania čoraz viac vyjadrujú svoje pocty nespokojnosti s politikmi práve na olympijských podujatiach. Najpoužívanejším heslom, napísaným rukou na transparentoch či tričkách, ako aj v sociálnych médiách, je “Fora Temer” – čo je výzva na odvolanie dočasného prezidenta Temera, vysvetlila v správe tlačová agentúra AP.

    Medzinárodný olympijský výbor zakazuje politické vyhlásenia na olympiáde a požiadal fanúšikov, aby nenarušovali športové súťaženie. Video, nakrútené mobilným telefónom, ktoré zachytáva, ako fanúšikov odvádzajú bezpečnostné sily, sa však rýchlo rozšírilo v sociálnych médiách. Objavili sa aj prirovnania situácie k cenzúre, aká vládla v Brazílii počas vojenskej diktatúry v rokoch 1964 – 1985.

    Za odvedenie pokuta

    Video napríklad zachytáva, ako po zuby ozbrojení členovia vojenského komanda schmatnú sediaceho muža na sobotňajšej súťaži v lukostreľbe a odvádzajú ho preč, lebo držal protivládny pútač. Záznam incidentu bol potom na Facebooku zdieľaný takmer tri milióny ráz.

    Federálny sudca v Riu zareagoval a vydal dočasné rozhodnutie, v ktorom uviedol, že pred olympijskými hrami bola síce schválená osobitná legislatíva, ale žiadna jej súčasť neobmedzuje právo Brazílčanov na slobodné vyjadrovanie. Sudca pohrozil udelením pokuty až do výšky 3 200 dolárov každému, kto odvedie pokojných protestujúcich z miesta konania športových disciplín.

    Organizačný výbor v Riu uviedol, že plánuje sudcu požiadať, aby ešte raz zvážil svoje rozhodnutie, a že v prípade nutnosti sa odvolá.

    - Reklama -