VIDEO Vo Francúzsku búrali kostol, ktorý bránili ľudia na čele s kňazom. Zapojila sa aj Marion Le Penová

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    Po internete koluje krátke video, ktoré ukazuje zásah policajných ťažkoodencov priamo v kostole. Hoci sa policajti ocitli fakticky na „svätej pôde“, vôbec na túto skutočnosť nebrali ohľady a s hlavným organizátorom protestu zaobchádzali dôsledne. Zo záberov je zrejmé, že policajti si idú nekompromisne po kňaza a podľa očitých svedkov ho dosť surovo odvádzajú z kostola preč. Kňaz nakoniec v dôsledku tvrdého policajného zásahu končí na zemi.

    Prítomní veriaci a účastníci protestu neskrývajú svoje zdesenie. Zásahovú policajnú jednotku od nečakanej brutality neodradí ani skutočnosť, že ju niekto natáča. Celému incidentu sa podrobne venujú všetky hlavné francúzske denníky. Ako uvádza Le Figaro, pozemok, na ktorom stojí kostol, kúpil developer. „V stredu skoro ráno sa v kostole zabarikádovalo asi päťdesiat ľudí. Účastníci protestu hovoria o tom, že kostol je súčasťou kultúrneho dedičstva, a chcú ho brániť až do konca.“

    Okolo siedmej ráno sa začala podľa reportéra Le Figaro samotná policajná akcia. „Žiadny z účastníkov protestu sa nehodlal len tak vzdať a kostol opustiť. Malá skupina v jednej chvíli začala spontánne spievať Marseillaisu. Niektorí z prítomných nadávajú vláde, že necháva umierať Francúzov pri teroristických útokoch, ale na kostol si trúfne bez problémov. Do niekoľkých minút sa začína vytesňovanie protestujúcich z priestorov kostola. Všade vládne krik, hluk a chaos.“

    Ľudia, ktorí žijú v blízkosti kostola, sa v názore na policajnú akciu nezhodnú. Niektorí tvrdia, že účastníci demonštrácie nemali v priestoroch kostola čo robiť. Jedna zo žien stojacich opodiaľ zase v slzách odsudzuje údajnú policajnú brutalitu. „V každom prípade je po približne hodine a pol od začiatku akcie kostol vyprázdnený. Ako posledný odtiaľ nedobrovoľne vychádza otec William Tanoüarn, ktorého prítomní demonštranti privítali s veľkým jasotom,“ referuje Le Figaro.

    Aj niektorí policajti sú si vedomí toho, že zasahovali vo vnútri kostola, čo nebýva príliš časté. „Áno, je to trochu zvláštne, zasahovať na takom mieste,“ cituje Le Figaro jedného z policajtov. Zatiaľ čo verejnosť a ľudia, ktorí bývajú priamo v susedstve kostola, sa v názore na policajný zásah nezhodnú, neter šéfky Národného frontu Marion Le Penová v tom má jasno. Na svojom Twitteri plne podporila demonštrantov vložením hashtagu #SainteRita a dvoch fotografií zo zásahu. Na jednej z nich leží kňaz na zemi a na druhej ho polícia odvádza preč.

    - Reklama -