Kúpalisko iba pre zahalené. Francúzom tento nápad zdvihol žlč

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Organizátorom podujatia v akvaparku v obci Pennes-Mirabeau pri Marseille je združenie Smile 13, ktoré chce takto povzbudiť ženy, aby sa zaradili do komunity. Zahalené pritom však musia mať celé telo s výnimkou tváre, rúk od zápästia a nôh od členkov. Ako odev sa odporúčajú tzv. burkiny alebo aspoň celé plavky s pareom či legínami.

    Na akciu v Speedwater Park budú môcť prísť aj chlapci do desať rokov, ale starší chlapci a muži majú vstup zakázaný. Viacerí lokálni politici vrátane starostky jednej z mestských častí Marseille Valerie Boyerovej, sa však medzičasom vyjadrili, že podmienky pre účasť žien sú v rozpore s republikánskymi hodnotami Francúzska a ohrozujú dôstojnosť žien.

    Zámer kritizoval aj ďalší miestny politik z Marseille a súčasne aj poslanec francúzskeho Senátu za pravicový Národný front Stéphane Ravier, ktorý upozornil, že istá časť moslimov odmieta nasledovať republikánsky model a sama sa vyčleňuje z našej spoločnosti.

    Starosta obce Pennes-Mirabeau Michel Amiel sa podľa denníka Le Parisien vyjadril, že vydá nariadenie, ktorým akciu zakáže z dôvodu obáv z ohrozenia verejnej bezpečnosti. V súčasnej situácii nepotrebujeme takúto provokáciu,“ uviedol Amiel, ktorý do úradu kandidoval ako nezávislý, ale je sympatizantom ľavice.

    Akvapark Speedwater Park, ktorý v septembri už zvyčajne býva zatvorený, sa k záležitosti nevyjadril. Na facebookovej stránke združenia Smile 13 sa objavili kritické, ale aj podporné stanoviská. Samotné združenie je polemikou, ktorú jeho plán vyvolal, zaskočené. Žijeme v krajine, kde je falošná sloboda. Niektoré ženy sa nemôžu ísť kúpať do akvaparku, lebo sa z osobných alebo náboženských dôvodov nechcú odhaľovať na verejnosti,“ uviedla Mélisa Thivetová, keď pre Le Parisien vysvetľovala zámer akcie.

    Francúzsko bolo prvou európskou krajinou, ktorá zakázala nosenie burky, závoja zahaľujúceho celú tvár, na verejnosti. Ženy si však smú obliekať typický moslimský ženský odev.

    - Reklama -