Trochu iní imigranti. Úkryt hľadajú v Česku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Čínski kresťania do Česka prichádzali od februára do mája, a to v niekoľkých vlnách. Sú členmi desiatich cirkví, z ktorých jedna sídli vo Švajčiarsku, napísal dnes webový portál Českého rozhlasu (ČRo).

    Na návštevu Číny v posledných rokoch dvakrát odleteli prezident ČR Miloš Zeman aj premiér Bohuslav Sobotka. Na konci marca návštevu opätoval čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý pricestoval do Prahy. Číňania navyše v Česku uskutočnili veľké obchody, a to napríklad kúpou futbalového tímu Slávia či pivovaru Lobkowicz.

    Čínski komunistickí vládcovia od roku 1949 nepripúšťajú inú než oficiálnu ideológiu socializmu. Katolícku cirkev v krajine tolerujú, jej fungovanie však stráži tajná polícia, pričom kresťania sú jednou z najprenasledovanejších komunít.

    Sinologička Olga Lomová z Karlovej univerzity upozorňuje, že občania Číny o politický azyl v zahraničí zvyčajne príliš nežiadajú, a to kvôli obavám z prenasledovania svojich príbuzných.

    Čína sa počtom žiadostí o azyl v ČR nedávno dostala na tretie miesto za Ukrajinu a Irak. Vlani tu pritom o azyl požiadali len štyria Číňania a v roku 2014 ich bolo 15. Rezort vnútra má na rozhodnutie, či azyl udelí, 90 dní, pripomína webový portál Rozhlas.cz. Túto lehotu však môže ministerstvo predlžovať až na šesť mesiacov.

    - Reklama -