Maďarský starosta si najal lovcov utečencov: Pochytať a vrátiť! Bude poriadok. Čo tu vôbec robia?

    0
    László Toroczkai, starosta obce Ásotthalom (Autor: ReproFoto: youtube)

    Jedným z nich je aj bývalý vyhadzovač Tari, ktorého výzor je podľa nemeckého reportéra doslova „desivý“. Tridsaťosemročný Tari má veľké ramená, stále žuje žuvačku a nikdy sa nesmeje. „Ešte pred niekoľkými mesiacmi to bol len obyčajný vyhadzovač. Teraz má k dispozícii terénne SUV a ľudia z obce ho úctivo zdravia. Tunajší starosta Toroczkai si ho totiž najal, aby chytal utečencov,“ uvádza Röhn s tým, že Tari sa správa ako hrdina akčných filmov či niekto, kto je vo vojne.

    Až do minuloročnej jesene cez obec prechádzali desaťtisíce utečencov. Spočiatku bolo všetko v poriadku, potom sa však stratilo niekoľko bicyklov a áut a utečenci obťažovali miestne ženy. „Starosta Toroczkai si povedal dosť a vyzval vládu, aby postavila plot na srbsko-maďarských hraniciach. Okrem toho nechal zriadiť domobranu, ktorú tvoria osemnásti dobrovoľníci. Tari a spol. teraz kontrolujú tunajšie hranice vo dne v noci. Ich úlohou je pochytať utečencov a vracať ich späť do Srbska.“

    V uplynulom mesiaci sa dobrovoľníkom podarilo pochytať viac ako tristo utečencov. Samotný starosta sa považuje za záchrancu a hrdinu. Pre mnohých obyvateľov južného Maďarska ním aj je. „Nechceme, aby to tu bolo ako v Nemecku. Som zástancom práva a poriadku. Naopak neznášam chaos,“ cituje nemecký reportér Toroczkaia a prirovnáva ho s nadsádzkou k „maďarskému Donaldovi Trumpovi“.

    Starostovi obce Ásotthalom je podľa jeho slov jedno, či si o ňom niekto myslí, že je blázon. „Rovnako ako vlani na jeseň, keď bol hlavnou postavou videa, v ktorom sa objavil spoločne s ostatnými lovcami utečencov. Na konci videa sa starosta obracia priamo k utečencom a odkazuje im, že Maďarsko je pre nich zlá voľba a jeho obec tá úplne najhoršia,“ pripomína nemecký reportér video, ktoré sa stalo doslova hitom svetového internetu.

    Toroczkai podľa svojich slov nechápe, prečo sa utečenci chcú dostať práve do Maďarska. „Čo tu u nás vlastne robia? Keď skutočne utekajú pred vojnou, tak prečo nezostanú v prvej bezpečnej krajine, teda v Grécku?“ argumentuje starosta Ásotthalom a odmieta veriť správam, podľa ktorých sú utečenci v Grécku často týraní. „Tomu neverím, sú to len obyčajné lži,“ uviedol. Jeho hlavný lovec utečencov Tari sa práve v deň reportáže trochu nudil. Hneď na ďalší deň už mal však plné ruky práce a starosta sa na svojom Facebooku chválil piatimi „ulovenými“ utečencami. Vedľa nich stojí na fotografii „ostrý chlapík Tari“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -