Výzva k porozumeniu a komunikácii

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Šíria sa správy o odsunutí kňaza Karola Moravčíka z farnosti Devínska Nová Ves. My, podpísaní signatári tejto výzvy, by sme chceli k situácii vyjadriť naše obavy a zverejniť náš postoj.

Ľudský a empatický prístup Karola Moravčíka, správcu farnosti v Devínskej Novej Vsi v Bratislave a jeho všeobecne známe pozitívne širšie pôsobenie, dodnes pomohlo mnohým v hodnotovom hľadaní, v životných i rodinných krízach. Aktívne napomáha dialógu medzi rôznymi myšlienkovými smermi v rámci kresťanstva i širšiej v spoločnosti.  

Významné a veľmi prínosné sú i jeho rozvíjajúce aktivity v kultúre. Je iniciátorom mnohých konfesijných, ekumenických aj nadkonfesijných vzdelávacích stretnutí a kultúrnych podujatí. Za mnohé spomenieme stretnutie s pani Angelou Repka,  na ktorom sa stretli viacerí slovenskí básnici a spisovatelia i ľudia so záujmom o teológiu (Anton Srholec, Peter Repka, Jana Juráňová, Pavol Kubičár, Erik Markovič a i.). Medzi významné kultúrne podujatia určite patril violončelový koncert Jozefa Ľuptáka spojený s prednáškou o hudbe J. S. Bacha. Karol Moravčík stál za realizáciou mnohých multižánrových podujatí akou bola aj výstavu Milana Bočkaya – Božský záhradník (niekoľko biblických motívov), alebo nádherný a dojímavý Trojkráľový koncert ľudovej a sakrálnej hudby.

Podľa názoru mnohých ľudí pôsobiacich v kultúre i v humanitných vedách, tiež v Slovenskej  akadémii vied, jeho kázne majú vysokú mysliteľsko-teologickú a literárnu úroveň. Tento postoj zdieľa nielen miestna obec a jej farské spoločenstvo, ale aj široká bratislavská a slovenská verejnosť.  Karol Moravčík je v istom zmysle pokračovateľom pozitívneho pôsobenia Antona Srholca na celú našu spoločnosť. Karola  Moravčíka môžeme považovať v širšom zmysle už desaťročia považovať za posla hodnôt a šíriteľa myšlienok, ktoré v súčasnom svete reprezentuje pápež František.

Chceme vyjadriť nádej, aby sa naznačené záležitosti, ktoré v nás vzbudzujú obavy, vyriešili vzájomnou ústretovou komunikáciou a s porozumením, aby Karol Moravčík mohol naďalej ostať pôsobiť v Devínskej Novej Vsi. Domnievame sa, že preložením uznávaného a mnohými obyvateľmi rešpektovaného teológa, ktorý je už mimochodom v preddôchodkovom veku, stratí nielen celé bratislavské cirkevné spoločenstvo, ale zatvorí sa priestor pre jeho pozitívne pôsobenie aj mimo cirkev a nielen v Devínskej Novej Vsi.

S úctou a nádejou pre pochopenie:

Erik Markovič

Mila Haugová

Peter Repka 

Ivan Štrpka

Peter Milčák

Rudolf Jurolek

Stanislav Rakús

Gabriela Rakúsová

Erik Jakub Groch

Juraj Kuniak

Ján Gavura

na Festivale poézie Stretnutia v Levoči, 9.-11. 6. 2016  

Výzvu následne podporili

Ján Štrasser, Peter Krištúfek, Víťazoslav Kubička, Daniel Pastirčák, Marian Milčák, Soňa Gyarfášová, Tamra Archlebová, Marián Miškovič, Michal Patarák, Denisa Pongracz, Niba Varon, Ľudmila Marešová-Balážová, Mária Švedová, Mária Oravcová, Mária Mikušová, Viera Mikušová, Simona Silná, Vít Silný, Eduard Chmelár , Katarína Bilá, Mária Suríková, Marta Habiňákova-Čopová, Lucia Loncikova Drabova , Vierka Bartosova, Jana Juráňová, Dyoníz Hochel, Stanislav Palúch, Stanislava Juráčková, Alexandra Gojdičová, , Dušan Kozák, Kristína Leidenfrostova, Robo Kotian, Lucia Štasselová

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -