Autorka Harryho Pottera Rowlingová: V debate o Brexite oba tábory “vyčarovali príšery”

    0

    Svetoznáma spisovateľka napísala v dnes zverejnenom blogu, že “príbehy, ktoré nám porozprávali počas tejto referendovej kampane, sú odpornejšie než všetky, na aké si v živote pamätám”.

    Rowlingová však dala nakoniec jasne najavo, na ktorú stranu sa pridáva – na stranu zástancov zotrvania Británie v 28-člennej Európskej únii. Podporovateľov odchodu z Únie, tzv. Brexitu, autorka obvinila z rozdúchavania rasistického druhu nacionalizmu a z prekrúcania pravdy – podľa nej zveličujú mínusy členstva v EÚ a nepripúšťajú výhody, ktoré prináša.

    Spisovateľka podľa agentúry AP napísala: “Únia, ktorá sa zrodila zo spoločnej túžby, aby Európa už nikdy nezažila ďalšiu vojnu, je opísaná ako orwellovský kolos, túžiaci – tak ako Veľký brat – po ovládaní ostatných.”

    A pokračovala: “O pár dní rozhodneme, ktoré príšery sú podľa nás skutočné a ktoré iluzórne. Smerujeme k tomu, koho príbeh sa nám najviac páči, ale vo chvíľach hlasovania prestávame byť čitateľmi a stávame sa autormi. Koniec príbehu, či už šťastný, alebo nie, napíšeme my sami.”

    - Reklama -