Strelec z Orlanda sa označil za vojaka Islamského štátu

    0
    Policajti s rodinnými príslušníkmi čakajú na ulici po streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande (Autor: TASR)

    Vyplýva to z čiastočných prepisov telefonických hovorov, ktoré dnes zverejnil americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Informovala o nich agentúra AP.

    Mateen po prvýkrát zatelefonoval na linku 911 vyše polhodinu po spustení streľby v nočnom klube Pulse. “Chvála Bohu a modlitby, a mier prorokovi Božiemu,” povedal Mateen operátorovi, s ktorým sa rozprával asi 50 sekúnd, pričom na Boha odkazoval v arabčine. “Som v Orlande, ja som spustil tú streľbu,” dodal.

    Podľa vyjadrenia Ronalda Hoppera z FBI učinil Mateen “vražedné vyhlásenia” v tomto rozhovore “chladným, pokojným a rozvážnym spôsobom”. Napriek páchateľovým tvrdeniam však neexistuje dôkaz, že by ho riadila nejaká zahraničná teroristická organizácia, zradikalizoval sa naopak sám, dodal Hopper.

    Mateenovo meno, ako aj mená skupiny ľudí, ktorým páchateľ počas rozhovorov prisahal vernosť, sú z prepisov telefonátov vynechané. FBI však pred časom informovala, že Mateen prisahal vernosť vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu.

    Po prvom telefonáte na núdzovú linku absolvoval Mateen v priebehu nasledujúcej hodiny ešte tri ďalšie rozhovory s policajnými vyjednávačmi, pričom najdlhší z týchto telefonátov trval 16 minút, spresnila agentúra DPA.

    Dvadsaťdeväťročný Mateen spustil v nedeľu 12. júna nadránom streľbu v nočnom klube Pulse vo floridskom meste Orlando, pričom zabil 49 ľudí a zranil ďalších 53 osôb.

    - Reklama -