Hrdinovia z Orlanda. Mnohé z obetí streľby chránili svojich blízkych vlastným telom

    0
    Policajti s rodinnými príslušníkmi čakajú na ulici po streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande (Autor: TASR)

    Masaker v gej klube, ktorý sa nachádza na Floride, neprežilo 49 ľudí. Vyčíňanie nábožensky motivovaného strelca Omara Mateena, ktoré sa odohralo v sobotu 11. júna, sa do histórie zapísalo ako jedna z najhorších masových vrážd. Príbehy a portréty obetí strelca, ktorý vraj nenávidel homosexuálov, teraz médiá ukázali aj verejnosti. 

    Brenda Lee Marquez McCoolová si bola v Pulse zatancovať so svojím 21-ročným synom. Počas streľby sa matke dvanástich detí, ktorá dvakrát zvíťazila nad rakovinou, podarilo svojho syna ochrániť, sama však za to zaplatila životom. „Pozeral sa na to, ako jeho matka umiera,“ vyhlásila podľa NBC o svojom bratovi Khalisha Pressley a dodala, že mladík sa za matkinu smrť cíti vinný.

    Enrique L. Rios bol v Orlande len na dovolenke a domov do Brooklynu sa mal vrátiť v nedeľu. Podľa USA Today za 25-ročným študentom sociálnej práce smútia aj traja bratia a dve sestry. Rodinní príslušníci mladíka opísali ako úžasného človeka, ktorého mali všetci radi. Enrique rád pomáhal starším ľuďom. Matka mladíka, ktorá nemá finančné prostriedky na prevezenie tela jej syna domov, už na internete začala s verejnou zbierkou.

    Masaker neprežil ani 22-ročný Louis S. Vielma, ktorý popri tom, ako študoval za záchranára, pracoval v tematickom zábavnom parku Harryho Pottera. Nad jeho smrťou vyjadrila poľutovanie aj slávna autorka knižnej ságy o čarodejníkovi J. K. Rowlingová. „Neviem prestať plakať,“ napísala spisovateľka.

    Najstaršou obeťou vyčíňania strelca v klube Pulse bol 50-ročný Franky Jimmy De Jesus Velazquez, ktorý pracoval ako dizajnér tovaru v obchode s oblečením. Vo voľnom čase sa venoval folklórnemu tancu Jibaro. „Všetci sme ho milovali,“ povedala o Frankym jeho sestra Sheila De Jesus.

    Jednou z najznámejších Mateenových obetí je Eddie Jamoldroy Justice, ktorý uväznený na záchodoch esemeskoval svojej matke. „Milujem ťa, mami,“ písalo sa v esemeske, ktorá počas nedeľňajšej noci zobudila Minu Justiceovú. Autor správy bol jej syn Eddie. „V klube sa strieľa,“ ozrejmoval situáciu Minin syn. Mina sa ho opýtala, o ktorý klub ide. Syn jej prezradil, že je v klube Pulse v centre a povedal jej, aby zavolala políciu. „Zomriem,“ dodal v esemeske. Nato Mina kontaktovala políciu a zahrnula syna množstvom správ. Nakoniec sa ozval: „Zavolaj ich, mami, ihneď!“ Viac o Eddiem PL.sk písali TU.

    Smrť v klube Pulse našiel aj 29-ročný Antonio Davon Brown, ktorý pôsobil v armáde USA ako kapitán. Vojakom sa chcel stať už od vysokej školy a v roku 2008 si tento sen splnil. V rokoch 2010 až 2011 pôsobil v Kuvajte, neskôr na oddelení ľudských zdrojov v USA.

    Akyra Murrayová v klube smrti oslavovala svoju maturitu. Iba 18 ročná študentka mala na strednej škole vo Philadelfii veľmi dobré výsledky a vynikala aj v basketbale. Mladá dievčina plánovala v štúdiu pokračovať na vysokej škole, kde už dostala aj basketbalové štipendium. Rodičia Akyru pred Pulseom vysadili v sobotu o 23:30, neskôr o druhej ráno dievčina rodičom písala, že v klube sa strieľa a prosila ich aby ju prišli vyzdvihúť. O niekoľko minút neskôr už volala a rodičom prezradila, že je postrelená a skrýva sa na toaletách. Akyra Murrayová sa stala najmladšou obeťou vyčíňania. 

    Jonathan Camuy sa v Pulse zabával spolu s kamarátkou Yilmary Rodriguezovou Solivanovou a jej švagrom Williamom Sabadon Borgesom. Prví dvaja menovaní vyčíňanie strelca neprežili, Borges bol pri masakri dvakrát postrelený, z Pulseu však nakoniec vyviazol živý. „Môj priateľ Jonathan A. Camuy, umrel si ako hrdina,“ napísal podľa Dailymail Borges a dodal: „Ľudia, Jonathanovo telo našli ležať tak, že chránilo moju švagrinú.“ Jonathanovi, ktorý pracoval ako produkčný v televízii sa však matku dvoch detí zachrániť nepodarilo.

    Pri masakri zahynulo aj množstvo dvojíc a párov, ktoré si do klubu prišli užiť spoločné chvíle. Medzi páry, ktoré zahynuli patria aj Jean Carlos Mendez Perez, ktorý pochádzal z Portorika a Louis Daniel Wilson-Leon. Jean pracoval ako predajca parfumov a Louis do predajne prišiel ako zákazník. Dvojica spolu žila niekoľko rokov. Louis, ktorý tiež pochádzal z Portorika pracoval ako predajca módnej obuvi a len nedávno bol povýšený na manažérsku pozíciu.

    Menný zoznam všetkých obetí strelca Omara Mateena:

    Stanley Almodovar III (23), Amanda Alvearová (25), Oscar A Aracena-Montero (26), Rodolfo Ayala-Ayala (33), Antonio Davon Brown (29), Darryl Roman Burt II (29), Angel L. Candelario-Padro (28) , Juan Chevez-Martinez (25), Luis Daniel Conde (39), Cory James Connell (21), Tevin Eugene Crosby (25), Deonka Deidra Draytonová (32), Simon Adrian Carrillo Fernandez (31), Leroy Valentin Fernandez (25), Mercedez Marisol Floresová (26), Peter O. Gonzalez-Cruz (22), Juan Ramon Guerrero (22), Paul Terrell Henry (41), Frank Hernandez (27), Miguel Angel Honorato (30), Javier Jorge-Reyes (40), Jason Benjamin Josaphat (19), Eddie Jamoldroy Justice (30), Anthony Luis Laureanodisla (25), Christopher Andrew Leinonen (32), Alejandro Barrios Martinez (21), Brenda Lee Marquez McCoolová (49), Gilberto Ramon Silva Menendez (25), Kimberly Morrisová (37), Akyra Monet Murrayová (18), Luis Omar Ocasio-Capo (20), Geraldo A. Ortiz-Jimenez (25), Eric Ivan Ortiz-Rivera (36), Joel Rayon Paniagua (32), Jean Carlos Mendez Perez (35), Enrique L. Rios, Jr. (25), Jean C. Nives Rodriguez (27), Xavier Emmanuel Serrano Rosado (35), Christopher Joseph Sanfeliz (24), Yilmary Rodriguezová Solivanová (24), Edward Sotomayor Jr. (34), Shane Evan Tomlinson (33), Martin Benitez Torres (33), Jonathan Antonio Camuy Vega (24), Juan P. Rivera Velazquez (37), Luis S. Vielma (22), Franky Jimmy Dejesus Velazquez (50), Luis Daniel Wilson-Leon (37), Jerald Arthur Wright (31)  

     

    - Reklama -