Veľké stretnutie protiimigračných strán vo Viedni. Le Penová, Strache a ďalší hovorili aj o konci Angely Merkelovej. Boli sme pri tom a bolo to fakt husté

    0
    Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache a líderka Francúzskeho národného frontu Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Súčasná EÚ je totálna katastrofa a TTIP je hrozbou pre európskych občanov. Je potrebné mať Európu národných štátov a priamu demokraciu, rešpektovať britské referendum a zamedziť masovej imigrácii. Naozajstný fašizmus pochádza od ľavicových extrémistov a islamistov. Tak možno zhrnúť hlavné ideové výstupy z tohto stretnutia.

    Piatkový program stretnutia frakcie sa začal v rakúskom parlamente, kde sa konala aj tlačová konferencia, na ktorej sa všetky subjekty prihlásili k vízii Európy národných štátov Charlesa de Gaulla a k priamej demokracii. Potom prijal lídrov delegácie podpredseda rakúskej dolnej snemovne Norbert Hofer. Po spoločnom obede nasledovalo uzavreté rokovanie politikov a večer sa zišli priaznivci zainteresovaných strán na politickom mítingu.

    Prichádza jar patriotov

    Predseda slobodných Heinz-Christian Strache na tlačovke v parlamente vyhlásil, že prichádza jar patriotov a vlastenci všetkých krajín by sa mali spojiť. Milujeme Európu,“ povedal. Všetci by podľa neho mali rešpektovať rozhodnutie Britov v referende a prípadný Brexit. Ak by Británia z EÚ vystúpila, mohla by s ňou podľa neho mať EÚ vzťah ako napríklad so Švajčiarskom. Zdôraznil, že skupina Európa národov a slobody podporuje priamu demokraciu. Súčasnú EÚ označil za arogantný centralistický projekt. Strache dodal, že EÚ sa chce reformovať, no keď sa to nepodarí, budú z nej odchádzať ďalšie krajiny.


    Podľa neho nejde v dnešnej migračnej kríze o utečencov, ale o ekonomických a sociálnych migrantov, ktorých pozvala Angela Merkelová. Tí odhadzujú svoje pasy a nájdu sa medzi nimi aj teroristi. Riešením by podľa neho bolo, keby sme nelegálnych migrantov vracali rovnako ako maďarský premiér Viktor Orbán. Treba zabrániť imigrácii, pretože už teraz spôsobuje obrovský nárast kriminality – sexuálne útoky, krádeže, násilie. Strache odsúdil fundamentalizmus a vyzval k tomu, aby ľudia spolu slušne debatovali, aj keď majú rozdielne názory.

    Predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová hovorila o kooperácii suverénnych národných štátov. Odchod Británie z EÚ by podľa nej nebol žiadnou katastrofou. Všetky národy v EÚ by podľa nej mali mať rovnaké právo hlasovať v referende ako Briti a rozhodnúť sa, či chcú zotrvať v EÚ. Únia sa podľa Le Penovej môže rozpadnúť a projekt EÚ bol chybou. Vyhradila sa proti tomu, ak by chcela EÚ proti Británii zaviesť sankcie. Upozornila, že s migračnou krízou súvisí stúpajúca hrozba terorizmu a že medzi migrantmi sú islamisti a teroristi. Odsúdila aj vraždu britskej političky Jo Coxovej.

    Po tlačovke nasledovala recepcia lídrov delegácií u podpredsedu rakúskeho parlamentu Norberta Hofera. Ten tesne neuspel v rakúskych prezidentských voľbách, o ktorých výsledku rozhodne súd.

    Šou a veselica

    Po spoločnom obede politici na uzavretom zasadnutí v hoteli Pyramide riešili interné otázky frakcie. Podľa informácií Parlamentných Listov sa hovorilo o financovaní frakcie aj o projekte kampane proti masovej imigrácii. Predák Strany slobody Geert Wilders kvôli vlastnej bezpečnosti neprišiel. V rozhovore so zástupcami strán často zaznievalo, že v krajinách stredovýchodnej Európy je oveľa väčšia sloboda slova ako napríklad vo Francúzsku, kde by už ľudia v podobných prípadoch mohli byť trestne stíhaní.

    Pred piatou hodinou odštartovali akúsi párty“ v štýle rakúskej či bavorskej ľudovej veselice pre priaznivcov zúčastnených strán. Prevládali priaznivci FPÖ, ale prišlo aj niekoľko desiatok priaznivcov Okamurovej SPD z Českej republiky. Kapela hrala vlastenecké piesne a ľudovky, ľudia mávali zástavami, tancovali na stoloch, spievali a popíjali pivo. Bolo ich asi dvetisíc.


    Zhruba o šiestej sa začala oficiálna časť mítingu. Za tónov emotívnej motivačnej hudby prichádzali k pódiu Le Penová, Strache, Hofer a ďalší, ktorí mali v ten večer vystúpiť. Ochranka mala čo robiť, aby sa fotografi, kameramani a novinári na Le Penovú a spol. príliš netlačili. Na stretnutí nechýbal ani Petr Bystroň z AfD.

    Okamura: Politika Bruselu je v rozpore s demokraciou

    V prvej časti sa uskutočnili krátke rozhovory poslanca FPÖ Haralda Vilimského s niektorými predstaviteľmi zúčastnených strán. Laurentiu Rebega z Rumunska vyjadril nádej, že v nadchádzajúcich voľbách v Rumunsku uspejú vlastenecké sily. Michal Marusik z Poľska zas hovoril o tom, aké má jeho krajina problémy s imigráciou.

    Predseda českej SPD Tomio Okamura povedal, že väčšina občanov Česka  je nespokojná so súčasným fungovaním EÚ. Politika Bruselu, ktorá sa premenila na diktát, nie je prospešná žiadnej krajine a vychádza len z potrieb Bruselu, ktorý žije vlastným životom, odtrhnutým od reality,“ povedal Okamura. Centralistická diktatúra elít a byrokracia si celkom jasne protirečia s demokraciou. V skutočnej demokracii je moc na maximum decentralizovaná, to znamená, že čo možno rozhodnúť v obci, v regióne, v danej krajine, to sa rozhoduje na čo najnižšej úrovni. Moc zverená centrálnej vláde má byť čo najmenšia a občanmi navyše kontrolovateľná,“ povedal Okamura.


    Marcus Pretzell z AfD hovoril o tom, aké je podľa neho ťažké byť v Nemecku vlastencom. Nemecký patriot je vraj  zdesený z toho, ako teraz krajina vyzerá. Človek má podľa neho právo na svoju vlasť, kultúru, identitu a národný jazyk. V EÚ dnes prevláda kultúrny pesimizmus a autoagresia európskych politikov proti vlastnej kultúre. Varoval pred tým, aby právo šaría a meno Mohamed nezískali nadvládu nad Európou.

    Ako vsuvka nasledovalo vystúpenie tanečníkov v tradičných tirolských odevoch, nechýbalo jódlovanie a Radeckého pochod.

    Britská europoslankyňa Janice Atkinsonová upozornila na problém imigrácie a otvorených hraníc, ktorý EÚ nerieši. Vyzvala tiež k minúte ticha za zavraždenú britskú proúnijnú političku Jo Coxovú.

    Podpredseda talianskej Ligy severu Lorenzo Fontana hovoril o Európe tradície a identity. Je podľa neho potrebné, aby Európa ostala Európou aj pre naše deti, je potrebné chrániť hodnoty, ktoré urobili Európu veľkou. Zdôraznil, že v Európe nie je miesto pre ilegálnych imigrantov. Imigranti majú podľa neho povinnosť integrovať sa do našej kultúry a identity. Gerolf Annemas z Flámskeho záujmu varoval pred islamosocializmom.


     Blíži sa koniec politikov ako Merkelová, Juncker či Schulz

    A potom nasledoval veľký prejav Marine Le Penovej, ktorá predsedá frakcii Európa národov a slobody. Kým prejavy ostatných rečníkov simultánne prekladali do nemčiny, Le Penová dostala privilégium“ predniesť svoju reč vo francúzštine a na plátne sa zobrazovali nemecké titulky. Ľudia počas jej emotívneho a precízne predneseného prejavu často skandovali a tlieskali. Projekt EÚ označila za kompletnú katastrofu. Vládne tu eurokracia, ktorá zruinovala Grécko. Sociálny systém je podľa nej degradovaný a z EÚ profitujú len veľké korporácie, ktoré dostávajú dotácie.


    Podľa šéfky Národného frontu sa blíži koniec politikov ako Merkelová, Juncker či Schulz a otroci sa vzbúria proti svojim pánom. TTIP je podľa nej katastrofou pre Európu a zruinuje občanov aj európske podniky. Chcem, aby Francúzsko bolo slobodné od NATO či OSN,“ povedala Le Penová. Zjednotená Európa je podľa nej utopický sen a alternatívne a reálne je prejsť na spoluprácu a la carte, teda len v tom, v čom jednotlivé štáty spolupracovať chcú.

    Spoločné fotenie účastníkov stretnutia vo Viedni. Autor: Lukáš Petřík

    Proti všetkým

    Potom nasledoval polhodinový prejav šéfa rakúskych slobodných. Predseda FPÖ Heinz-Christian Strache pripomenul, že proti Norbertovi Hoferovi sa spojili všetky rakúske strany aj EÚ, napriek tomu získal v prezidentských voľbách okolo 50 percent hlasov. Dodal, že chceme získať svoju slobodu, bezpečnosť a suverenitu späť. Táto EÚ podľa neho pácha samovraždu Európy. Vyjadril presvedčenie, že Marine Le Penová bude prezidentkou Francúzska a Frauke Petryová z AfD nemeckou kancelárkou. Hovoril o tom, že skutočný fašizmus prichádza od ľavicových extrémistov a islamistov. Zdôraznil, že si nepraje spolkovú Európu, Spojené štáty európske, nadvládu globálnych a nadnárodných koncernov a jakobínsku ľavicovú diktatúru.


    Právomoci by sa podľa neho mali vrátiť z Bruselu späť národným parlamentom. Zdôraznil, že nie je proti Európe, ale proti európskemu štátu. Vyjadril sa tiež proti vojenským provokáciám proti Rusku a za zrušenie sankcií. Schengen nie je vraj chránený proti islamistom a teroristom. Islamizmus označil za nový fašizmus: je proti homosexuálom, kresťanom a židom. Imigrantom z Afriky a Ázie by sme teda mali odkázať no way“ – vrátiť ich späť a pomôcť im v ich vlastných krajinách. Mať svoju vlasť je podľa Stracha ľudským právom. Mali by sme sa brániť islamizácii Európy, vyhlásiť jej koniec, a je potrebné uchrániť Európu pre naše deti a deti našich detí.


    Po prejavoch sa zišli lídri všetkých strán na pódiu na spoločné fotenie, opäť hrala silne emotívna hudba a nasledoval ohňostroj. Večer sa ešte konala neformálna večera poslancov zúčastnených strán.

     Európa národov a slobody

    Európa národov a slobody je frakcia v Európskom parlamente, ktorá bola založená 15. júna 2015. Združuje euroskeptické a nacionalistické strany, väčšinou tiež s protiimigrantským programom. So svojimi 39 zástupcami je v súčasnosti najmenšou frakciou v Európskom parlamente.

    Frakciu vedie predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová. V zoskupení sú ďalej strany Slobodná strana Rakúska (FPÖ), holandská Strana slobody (PVV), belgický Flámsky záujem, talianska Liga severu (Lega Nord) či poľský Kongres novej pravice (KNP). Medzi najznámejšie a najvýraznejšie osobnosti tejto frakcie patrí holandský politik Geert Wilders.

    Ďalej sa k frakcii pridala britská europoslankyňa Janice Atkinsonová, zvolená za Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), tá ju však zo svojich radov pred jej vstupom do tejto frakcie vylúčila. Ďalším členom je Laurentiu Rebega, nezávislý poslanec zvolený za rumunskú Konzervatívnu stranu. Od roku 2016 je novým členom frakcie tiež europoslanec Alternatívy pre Nemecko Marcus Pretzell. Od 1. 1. 2016 je členom česká SPD Tomia Okamuru.

    - Reklama -