Lucia Nicholsonová: Kaliho smrť z oplašenia

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

V mojom prejave som ho konfrontovala s nevyšetrenou Gorilou, s podivuhodným spojenectvom s exmafiánom a expolicajtom Jozefom Dragom, ktorý tvrdí, že mal nosiť cash z mafiánskeho prostredia Kaliňákovým vysokopostavený ľuďom z polície, a že časť z peňazí mala skončiť vo vrecku Karola Mella výmenou za informácie o Černákových vraždách. A konfrontovala som ho s informáciami o najväčšom DPH podvode, v ktorom ho korunný svedok Milan Chovanec označil spolu s Jánom Počiatkom za jedného z hlavných aktérov /spolu s menšími kalibrami Smeru Stanislavom Kubánekom a Jozefom Bučekom/.

Namiesto toho, aby po mne R. Kaliňák výhražne zazeral, ako mal v zvyku, prisadol si  a priateľsky ma presviedčal, že je vo všetkom nevinne. Hovoril o tom, ako podsvetie donáša takmer na všetkých policajných funkcionárov, ale najviac naňho, lebo sa ho potrebujú zbaviť, keďže po nich ide. Hovoril o tom, že šéfa policajnej inšpekcie Ivana Ševčíka, ktorého meno spomínal Jozef Drag, ale aj Jaroslav Spišiak  ako jedného z tých, ktorí mali chrániť K. Mella,  sa možno naozaj bude musieť zbaviť. A hovoril o tom, že v súvislosti s kauzou DPH veru ruky do ohňa za svojich smeráckych kolegov Kubánka a Bučeka nedá, ale že on je v tom nevinne. A potom mi povedal, že ak vyberiem detektor lži, pôjde naň, aby ma/nás presvedčil, že ak tvrdí, že je nevinný, hovorí pravdu. Povedala som mu, že by podľa mňa uvaril aj detektor lži.

Ako tam tak pri mne sedel, písala mi novinárka z balkóna, že sa mu muselo niečo stať, keď je taký prítulný a za pekného. R. Kaliňák bol oplašený.

A je oplašený. Preto robí chyby. Klame v narýchlo pripravenom scenári o akciách za 432 tisíc. Prečo by kupoval akcie firmy, ktorá bola v plynulých rokoch permanentne v predĺžení /2013-116,6%,  2014-113,1%, 2015-106%/, teda mala vyššie záväzky ako hodnotu účtovného majetku? Hovorí o pôžičke z Tatrabanky vo výške pol milióna eur, ktorá by ale mala byť uvedená na jeho majetkovom priznaní. Hovorí o pôžičke vo vzťahu k B.A. House, ale firma takúto pôžičku v ročnej uzávierke nikde neeviduje a ani Kaliňák neukázal zmluvu o takejto pôžičke. Aj ak by ju vyfabrikoval, čo nie je problém, do účtovnej uzávierky firmy to nemajú ako spätne dostať. Spoločnosť podľa Finstatu neevidovala žiadnu pohľadávku voči akcionárom, čo znamená, že peniaze vyplatili Kaliňákovi protiprávne, ergo nie sú čisté.   Prevody na účtoch Kaliňáka podľa všetkého javia známky podozrivej bankovej operácie a ako také ich mala banka podľa zákona oznámiť spravodajskej jednotke Finančnej polície. 

/OK, čisto teoreticky môže prísť s vysvetlením, že pôžičku firme poskytol ako fyzická osoba, nie ako akcionár. Vo svete, kde človek ako R. Kaliňák šéfuje polícii, by to bolo teoreticky možné, ale o to viac by to poukazovalo na nadštandardný vzťah ministra s pokútnym podnikateľom, po ktorom ide polícia./ 

Je oplašený a preto do toho vtiahol svojho koňa NAKA. NAKA nemá čo riešiť podozrenie z prečinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Môže tak urobiť len na základe uplatnenia si výberovej príslušnosti a to písomným opatrením podpísaným vedením Prezídia PZ. Odôvodnenie musí byť súčasťou spisu a nejaký čas to trvá. Ako veľmi musí byť spolitizovaná NAKA, ak takto rekordne rýchlo dokázala zasiahnuť v prípade mladého Rybaniča prehliadajúceho si účty Kaliňáka a Počiatka? A prečo rovnako promptne nezasiahla v rovnakých činoch predsedu vlády, či ministra vnútra, keď prezrádzali daňové tajomstvá Matoviča, či samotného Bašternáka???

R. Kaliňák je oplašený a je otázkou času kedy a kto mu zasadí ranu istoty. Možno tak urobí Milan Chovanec, korunný svedok, ktorý už povedal bývalému vyšetrovateľovi, že má dôkazy o Kaliňákovej úlohe v kauze DPH. Ak má zverejniť fotografie a ďalšie listinné dôkazy, mal by tak urobiť teraz, keď sa Kaliňák po prvý raz verejne potí z vlastnej zraniteľnosti, vlastného ohrozenia . A možno to bude niekto celkom iný a v celkom inej kauze, kto zasadí ministrovi vnútra poslednú ranu.

Ľudia v Smere nevedia, odkiaľ tá posledná rana príde a čo všetko sa ešte o R. Kaliňákovi dozvieme. Preto by nemali riskovať a mali by ho odpratať tak ako J. Počiatka hneď teraz. Lenže, je ťažké priznať, že funkciu ministra vnútra a korunného princa Smeru zastával kontinuálne niekoľko rokov podvodník. A je rovnako ťažké pre koaličných partnerov volať po odvolaní človeka, ktorý sa aj im ako šéf spolitizovanej polície ešte môže hodiť. A je pre nich veľmi ťažké tlačiť na odvolanie niekoho, kto po voľbách s mandátom a s nie práve prázdnymi vreckami vyjednával spoluprácu a pomery v budúcom vládnom zlepenci.

Osud R. Kaliňáka je v každom prípade spečatený. V Smere už neriešia scenár, ako Kaliho účinne ochrániť, ale ako sa ho elegantne zbaviť. Jeho politická smrť z oplašenia je pre Smer najriskantnejšia zo všetkých možností.    

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na nicholsonova.blog.sme.sk.

- Reklama -