Fico k predsedníctvu: Témami bude najmä Brexit a utečenci

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Dominantnými témami nášho predsedníctva bude podľa šéfa kabinetu výsledok britského referenda a migrácia. “Verím, že môžem za všetkých troch premiérov povedať, že veríme, že ľudia vo Veľkej Británii chcú ostať v EÚ. Ale aj pozitívny výsledok referenda bude viesť k obrovskej agende, lebo budeme implementovať dohodu medzi Veľkou Britániou a EÚ,” uviedol Fico.

    Ako poukázal Rutte, členstvo Británie má výhody pre obe strany a sú takto silnejšie z geopolitického aj ekonomického pohľadu. “Keby došlo k rozdeleniu, tak v mnohých iných krajinách by strieľali šampanské,” poznamenal. Maltský premiér Muscat pripomenul, že bez ohľadu na výsledok referenda bude situácia v EÚ odlišná.

    Premiéri hovorili aj o migrácii. Fico očakáva, že vážne rozhodnutia k téme padnú na samite európskych lídrov na konci mesiaca v Bruseli. Podľa Rutteho sa na stretnutí zhodli, že treba znížiť prílev migrantov do EÚ, brániť jej hranice, implementovať dohodu s Tureckom a rokovať aj s africkými krajinami.

    Holandsko, Slovensko a Malta tvoria v súčasnosti tzv. predsednícke trio, ktoré predsedá v Rade EÚ v období od januára 2016 do konca júna 2017. Polročné holandské predsedníctvo sa skončí 30. júna. Fico pred ním dáva “klobúk dole”. “Naozaj čaká nás obrovské množstvo energie, aby sme sa priblížili k latke, ktorú nastavilo Holandsko,” podotkol. S premiérmi oboch krajín si plánuje vymieňať skúsenosti. Avizoval, že predsedu holandskej vlády Rutteho bude telefonicky “otravovať” asi dosť často.

    Po Slovensku prevezme 1. januára 2017 na pol roka predsedníctvo v Rade EÚ Malta.

    - Reklama -