S imigrantmi na Pompeje, vyzýva taliansky archeológ

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Počas podujatia v historických Pompejách Osanna politikom a reportérom prezradil, že dúfa, že vláda pouvažuje nad zaradením niektorých žiadateľov o azyl ako pracovníkov do kultúrnej sféry. „Dostávajú dennú plácu bez toho, aby boli zamestnaní v nejakom odbore,“ poukazuje na situáciu.

    Proces získania politického azylu v Taliansku trvá od 12 do 18 mesiacov. Počas spracovávania žiadosti prisťahovalci nemôžu pracovať. Získavajú voľné bývanie, zdravotnícku starostlivosť a denný príspevok 2,5 eura. „V momente, keď ich vyplatia, sa stávajú neaktívni. Prečo ich nezamestnajú v oblasti kultúry?“ polemizuje archeológ.

    Taliansko disponuje obrovským historickým bohatstvom. Jeho udržiavanie, ale niečo stojí a práve tieto výdavky často komplikujú život vláde. „Utečenci by sa mohli napríklad zameriavať na zbieranie odpadkov či záhradkárčenie,“ poznamenáva Ossana a dodáva, že medzi príchodzími je množstvo šikovných a talentovaných ľudí, napríklad architektov, inžinierov či dokonca archeológov. O problematike informoval portál The Local.

    - Reklama -