Chorvátsky vicepremiér odstúpil deň pred hlasovaním parlamentu o premiérovi

    0
    Expremiér Mikuláš Dzurinda v Chorvátsku (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Šéf HDZ Tomislav Karamarko označil na tlačovej konferencii svoj odchod z vládneho postu za “symbolický akt” a vyzval premiéra Oreškoviča i druhého vicepremiéra Boža Petrova, aby nasledovali jeho príklad v záujme prekonania politických turbulencií.

    Konzervatívne HDZ pritom naďalej presadzuje zosadenie nestraníka Oreškoviča prostredníctvom štvrtkového hlasovania v parlamente. Úspech návrhu na vyslovenie nedôvery sa podľa APA javí ako pravdepodobný, keďže ho podporuje i ľavicová opozícia.

    Expremiér Zoran Milanovič dnes oznámil, že jeho Sociálnodemokratická strana Chorvátska bude hlasovať za vyslovenie nedôvery Oreškovičovi, keďže sa tým uvoľní cesta k predčasným parlamentným voľbám.

    Samotný premiér medzitým apeloval na politikov, aby preukázali “maximálnu zodpovednosť a trpezlivosť”. Vyjadril presvedčenie, že koaliční partneri – HDZ a proreformná strana Most – budú schopní prekonať svoje nezhody a vláda úradujúca od konca januára vyjde z tejto krízy “posilnená”. Na otázky novinárov počas dnešného vystúpenia neodpovedal.

    Karamarko ešte začiatkom júna vyhlásil, že Oreškovič stratil dôveru HDZ, ktorá nemieni ďalej spolupracovať ani so stranou Most. Medzi Karamarkom a Petrovom, ktorý je predsedom Mosta, vypukla ostrá roztržka po tom, ako Petrov v máji obvinil Karamarka z korupcie a požadoval jeho odchod z vlády spolu s ďalšími dvoma ministrami z HDZ. Oreškovič následne vyzval na odstúpenie oboch vicepremiérov s argumentom, že ich spory blokujú prácu vlády.

    - Reklama -