Erdogan sa vraj mimoriadne naštval na Obamu a v Turecku začal opäť vystrájať

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Naše vzťahy s Vladimirom Putinom boli na veľmi vysokej úrovni,“ vyhlásil Erdogan na tlačovej konferencii po návrate z USA. Obchodné vzťahy Turecka s Ruskom bývali vraj lepšie ako obchodné vzťahy Turecka a Spojených štátov. Cieľom Ankary bolo dosiahnuť s Moskvou obchody na úrovni 300 miliárd ročne. Všetko sa však skomplikovalo po zostrelení ruského vojenského lietadla tureckými stíhačkami. „Dúfam, že sa naše vzťahy čoskoro zotavia a nakoniec budú ešte lepšie ako v tých starých dobrých časoch,“ poznamenal Erdogan. Informuje o tom denník Hürriyet Daily News.

    Turecký prezident dúfal, že sa mu také dobré vzťahy podarí nastaviť aj s prezidentom Spojených štátov Barackom Obamom. Šéf Bieleho domu však nádeje Turkov sklamal, pretože nedokázal posilniť obchodné vzťahy s Tureckom a nedokázal splniť sľub, že uzavrie väznicu Guantánamo.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Rozčarovanie vraj turecký ľud cíti ešte v dôsledku jednej veci. Nechápu vraj, prečo Spojené štáty podporujú kurdské milície v boji proti Islamskému štátu. Podľa tureckej strany sú totiž kurdskí bojovníci napojení na Stranu kurdských pracujúcich, ktorá je v Turecku považovaná za teroristickú organizáciu. Ankara to teda vidí tak, že Spojené štáty bojujú proti Islamskému štátu, ale súčasne podporujú iných teroristov. „Tieto veci nás rozrušujú,“ povedal Erdogan novinárom.

    Spojené štáty podľa tureckého prezidenta chybujú aj v tom, že udržujú silnú vojenskú prítomnosť v Iraku, čo im zväzuje ruky v Sýrii. „Spojenec v NATO čelí hrozbám na svojej sýrskej hranici a pre Turecko je sklamaním, keď túto hrozbu vlastne podporuje jeho spojenec,“ povzdychol si Erdogan.

    - Reklama -