Obama navštívi vo štvrtok Orlando. Masaker odsúdilo aj OSN

    0
    Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, viceprezident USA (Autor: SITA)

    Jeho hovorca Josh Earnest zatiaľ neinformoval o podrobnostiach návštevy. Obama chce však podľa neho prejaviť solidaritu s tými, ktorí sa musia po nedávnych krvavých udalostiach znova vzchopiť.

    V noci na nedeľu zastrelil 29-ročný Omar Mateen v nočnom klube Pulse 49 nevinných ľudí a 53 zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika.

    Motív páchateľa zatiaľ nie je známy. Vyšetrovatelia preverujú okrem iného možnú spojitosť s islamským extrémizmom, ale aj nenávisť voči gejom a lesbám.

    Mateenovi rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA.

    Bezpečnostná rada OSN vydala v súvislosti s udalosťami v Orlande vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsúdila útok ako taký, ako aj násilie zacielené voči ľuďom “v dôsledku ich sexuálnej orientácie”. Informoval o tom spravodajský portál BuzzFeed, podľa ktorého je to prvýkrát, čo tento orgán OSN zverejnil dokument obsahujúci zmienku o sexuálnej orientácii. Hoci išlo o tlačové vyhlásenie a nie o rezolúciu, aj v takomto prípade je potrebný súhlas všetkých členov rady, ktorej členmi sú aj krajiny ako je Rusko a Egypt, kde dochádza k potláčaniu práv LGBT komunity, pripomenul portál.

    - Reklama -