NATO nakoniec podporí protislamistickú koalíciu v Iraku a Sýrii

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    Tieto stroje by mohli sledovať vzdušný priestor nad Sýriou a Irakom a dali by sa využiť aj ako lietajúce operačné strediská. Proti ich nasadeniu však bolo najmä nemecké ministerstvo zahraničných vecí, pričom argumentovalo, že zapojenie sa NATO do konfliktu by mohlo skomplikovať úsilie o dosiahnutie mieru v Sýrii.

    Kompromisný návrh podľa DPA predpokladá, že lietadlá so systémom AWACS by nelietali priamo nad Sýriou alebo Irakom, ale poskytovali by podporu z tureckého, resp. medzinárodného vzdušného priestoru. Pôvodne sa plánovalo poskytnúť stroje AWACS Spojeným štátom mimo operačného priestoru protiislamistickej koalície, zatiaľ čo USA by v Sýrii a Iraku nasadili vlastné lietadlá AWACS. Toto riešenie bolo ale nakoniec zavrhnuté ako zbytočne komplikované.

    Zasadnutie v Bruseli sa začne dnes a počas prvého dňa chcú ministri obrany krajín NATO rokovať o plánoch na posilnenie vojenskej prítomnosti v Poľsku a troch pobaltských štátoch (Litve, Estónsku, Lotyšsku), kde Aliancia plánuje podľa svojho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga rozmiestniť niekoľkotisíc vojakov.

    Bruselské rokovania sú súčasťou príprav na samit NATO, ktorý sa uskutoční 8. a 9. júla vo Varšave. Na ňom bude predstavený balík nových opatrení, reagujúci na krízu na Ukrajine a politiku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorou sa cítia najviac ohrozené práve Poľsko a pobaltské krajiny. Samit sa bude zaoberať aj plánovanou podporou protiislamistickej koalície.

    - Reklama -