Teroristický útok z Ukrajiny? Na hraniciach zaistili viac ako sto kíl trhavín a množstvo zbraní

    0
    Ilustračné foto: Po domácky vyrobená bomba (Autor: SITA)

    Ako uviedla agentúra UNIAN, SBU dnes oznámila, že Francúza sledovala od decembra minulého roku, pričom ho nechala, aby si zaobstaral výzbroj. Zadržali ho v máji na poľsko-ukrajinských hraniciach.

    Podľa televízie BFMTV zadržaným je 25-ročný Grégoire M. Ukrajinské úrady ho zadržali 21. mája na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode. V dodávke prevážal 125 kilogramov výbušniny TNT, sto detonátorov, päť samopalov typu Kalašnikov, viac ako 5000 nábojov a dve protitankové päste. V aute sa našlo aj niekoľko masiek na tvár.

    Muž je podozrivý, že plánoval sériu 15 teroristických útokov, ku ktorým malo dôjsť na území Francúzska pred Majstrovstvami Európy vo futbale a počas nich. Okrem infraštruktúry spätej s futbalovými majstrovstvami mal v úmysle útočiť aj na židovské a moslimské modlitebne a verejné budovy.

    BFMTV informovala, že francúzsky občan má svojimi názormi blízko ku krajnej pravici. Počas výsluchov deklaroval svoj nesúhlas s politikou vlády svojej krajiny týkajúcou sa “masívneho príchodu cudzincov do Francúzska, šírenia islamu a s globalizáciou”.

    Deň po jeho zadržaní v poľsko-ukrajinskom pohraničí sa jeho prípadom začala zaoberať aj jednotka kriminálnej polície vo francúzskom meste Nancy v departemente Moselle, odkiaľ mladý muž pochádza.

    Francúzski vyšetrovatelia následne urobili domovú prehliadku v mieste jeho trvalého bydliska – v obci Nant-le-Petit. V byte sa našli “komponenty výbušnín a tričko” s logom krajne pravicovej skupiny, napísal denník L'Est Républicain. Mladík pracoval ako inseminátor v roľníckom družstve.

    Podľa televíznej stanice M6 mladík nemá záznam v registri trestov a nebol ani objektom záujmu francúzskych tajných služieb. Začali sa však oňho zaujímať niekoľko dní pred jeho zadržaním na Ukrajine.

    Francúzski vyšetrovatelia začali proti mladému mužovi viesť predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z obchodovania so zbraňami, pričom pátrajú, odkiaľ vzal peniaze na financovanie arzenálu, ktorý sa snažil previezť – ide o sumu 250 000 eur, aký mal s týmito zbraňami zámer. Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá prípadmi súvisiacimi s terorizmom, zatiaľ svoje vyšetrovanie nezačala.

    Európsky futbalový šampionát vo Francúzsku sa začne 10. júna a dejiskami jeho zápasov bude desať miest. O bezpečnosť na štadiónoch a v zónach vyhradených pre futbalových fanúšikov sa bude starať 90 000 policajtov, príslušníkov žandarmérie a zamestnancov bezpečnostných služieb.

    - Reklama -