Kotlebovská ĽS NS na výslní. Prečo ľudia fandia ľudákom?

    0
    Marian Kotleba. (Autor: Youtube: Reprofoto/Kotleba-ĽSNS)

    V povolebnom prieskume agentúry Focus si strana Mariana Kotlebu polepšila takmer o jedno percento. Podľa sociológa Michala Vašečku z Masarykovej univerzity v Brne ľudia za fašistov považujú len takých jedincov, ktorí sa k tejto ideológii priamo priznávajú. Či už vyhláseniami, alebo napríklad odevom. „A to je trápne – ak nemá fašista oblečenú presnú kópiu rovnošaty SS, teda nejaký znak nepochádza priamo z dielne predvojnového Huga Bossa, tak už nejde o fašizmus?“ prezradil sociológ.

    Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus upozorňuje na prepojenie terminológie spájanej s Kotlebovou stranou a voličmi. „Je však zaujímavé, že s označením Kotlebu ako ľudáka majú podstatne menší problém ako s označením ako fašista, neonacista či extrémista,“ vysvetľuje.

    Politológ Grigorij Mesežnikov zase poznamenal, že voličská základňa ĽS NS sa nebude oslabovať. „Nemajú teraz dôvod otočiť sa mu chrbtom len pre informácie o jeho minulosti, nie sú pre nich určujúce,“ prezradil politológ. O situácii informoval denník SME.

    - Reklama -