Dôležitý Európsky samit regiónov a miest v Bratislave končí prípravy. Hlavné témy sú pre nás kľúčové

    0
    Európa (Autor: internet)

    “Sme päť týždňov pred samitom. Prebiehajú nám posledné verejné obstarávania, podpisujeme zmluvy. Prípravy sa týkajú už len technických dolaďovaní, lebo všetkých partnerov máme zazmluvnených, čo je vidieť aj na ucelenom programe,” povedala Lukáčová. Pokiaľ ide o obsahovú stránku, riešia sa poslední vystupujúci a potvrdzujú účasť najvyšší verejní činitelia. Na otázku, či vyvstávajú aj nejaké problémy, Lukáčová uviedla, že “každý deň je problém a každý deň sa objavia nové a nové veci, ale je to prirodzené, keď organizujete podujatie pre tisíc ľudí a máte skoordinovať dvoch partnerov a týka sa to 28 štátov a ich priorít”.

    Hlavnou témou samitu bude budúcnosť kohéznej politiky, ako aj kritický pohľad na čerpanie fondov, ich implementácia a samotné vyhodnocovanie fondov a audity smerom k žiadateľom. Druhá téma by sa mala venovať dlhodobej otázke dopravy a energetickej únie a tretia téma by mala pokrývať možné inovácie, pohľad dopredu. Na samite sa očakáva okolo 350 členov zo zahraničia a chýbať nebudú ani zástupcovia krajov v rámci Slovenska či Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

    V poradí siedmy Európsky samit regiónov a miest sa bude konať v slovenskej metropole v dňoch 8. – 9. júla. Jeho hlavným organizátorom je Výbor regiónov, ktorého bratislavský samit je riadnym plenárnym zasadnutím, pričom výbor sa vyjadruje najmä v tých oblastiach, ktoré majú dosah na regionálny či mestský charakter rozvoja. Jeho pripomienky majú síce odporúčací charakter, ale sú zapracovávané a akceptované. Hostiteľmi sú predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Samit odštartuje koncert na hrade Devín v predvečer samitu. Mesto aj kraj v rámci oficiálneho dvojdňového programu samitu pripravili aj množstvo podujatí.

    - Reklama -