Jeden komunista, druhý fanúšik Kotlebu. Vládne v Ústave pamäti národa anarchia?

    0
    Anton Hrnko (Autor: SNS)

    „Ja predsa nemôžem donekonečna akceptovať, že si zamestnanci budú robiť, čo chcú,“ prehlásil šéf ústavu počas zasadnutia parlamentného výboru pre ľudské práva. Ten chce sankcionovať päť zo 64 pracovníkov. Dvojicou previnilcov by mali byť historici Ján Bobák a Martin Lacko. Mená potvrdil aj Anton Hrnko, ktorý sa voči postihu zamestnancov vyjadril negatívne.

    Historik Lacko pred voľbami otvorene podporoval ĽS NS Mariana Kotlebu. Krajňák kritizoval historikovu prácu dokumentujúcu bombardovanie závodu Apollo Američanmi počas druhej svetovej vojny. „ÚPN má v prvom rade mapovať zločiny nacizmu a komunizmu a venovať sa ich obetiam a tomu sa on nevenoval,“ vyjadril sa na margo historikovho previnenia. Ten mal Američanov vo svojej práci vykresliť ako agresorov napriek tomu, že bojovali proti nacizmu.

    Bývalým komunistom a lektorom marxizmu-leninizmu je zase Ján Bobák, ďalší pracovník ÚPN. Toho mal na súčasnú pozíciu prijať exšéf ústavu a nominant SNS Ivan Petranský. „Vám neprekáža, že pán Bobák bol pracovník ústavu marxizmu a leninizmu. Vám prekáža, že je národne orientovaný,“ reagoval na Krajňákovu kritiku národniar Hrnko. O problematike informoval denník SME.

    - Reklama -