Prvá vojna v koalícii. Minister Maďarič tvrdo proti SNS. Ak návrh o koncesiách neprejde, zvážim svoje ďalšie kroky, vyhráža sa

    0
    Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

    Maďarič v reakcii na výsledok piatkovej (3. 6.) koaličnej rady priznal, že ho zaskočil postup SNS, ktorá odmietla návrh podporiť bez splnenia podmienok týkajúcich sa obsahu vysielania. “Nerozumiem spôsobu, akým SNS nastolila problém cez médiá,” uviedol minister. “Nerozumiem ani obsahu podmienok, ktoré kladie, niektoré sú formálne, niektoré vágne, niektoré chybné,” povedal Maďarič.

    Podľa neho ide o porušenie Programového vyhlásenia vlády (PVV), pričom upozornil, že vo vládnom dokumente je uvedený záväzok zabezpečiť primerané financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad za služby verejnosti a to bez podmienok, ktorých splnenie má predchádzať prijatiu legislatívneho opatrenia. Ako dodal, implementovanie tohto záväzku v PVV bolo niekoľkokrát schvaľované, preto nerozumie ani postupu koaličných strán, ktoré “de facto súhlasili s porušením PVV”. “Ak sa budeme tváriť, že PVV je sväté, po tomto precedense nie je sväté nič,” uviedol Maďarič. Kritizoval aj to, že nebol prítomný na rokovaní koaličnej rady.

    O motivácii SNS nepodporiť návrh zákona špekulovať nechce, nekomentoval ani to, či ide o snahu personálnej zmeny na poste riaditeľa RTVS. Na otázku, či bude mať jeho postup podporu, odpovedal, že “sa to ukáže pri hlasovaní”.

    Maďarič vyhlásil, že v súčasnosti je existencia verejnoprávnych médií potrebná viac ako inokedy pri šírení kultúry a demokracie. Upozornil, že nezávislosť inštitúcie predpokladá aj primerané financovanie prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. Maďarič si je vedomý, že zvýšenie úhrad je nepopulárne opatrenie. “Politik však musí prijímať aj také, ak sú potrebné,” povedal Maďarič a zdôraznil, že RTVS preukázalo nielen zlepšenie hospodárenia, ale aj kvalitatívny nárast svojej produkcie, v televíznom i rozhlasovom vysielaní, potrebuje však prostriedky pre ďalšiu existenciu a rozvoj.

    Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa postavila Slovenská národná strana, ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS “výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou”. SNS v tejto súvislosti poukazuje na spravodajstvo a publicistiku, ale aj na jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov. Národniari kritizujú aj neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdiá a jej centralizáciu do Bratislavy.

    Líder #Siete Radoslav Procházka na margo koncesionárskych poplatkov potvrdil, že celý proces treba rozšíriť aj o debatu “hodnota za peniaze”. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár dodal, že “poplatky sa budú riešiť, ale ešte nie je dohodnuté načasovanie”.

    Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eur na sedem eur. Cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávne RTVS mohlo v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť,” uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR  v návrhu novely. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

    Novela má celkovo priniesť štyri zmeny. Upravuje mechanizmus stanovenia sadzby úhrady, mení sadzbu úhrady, rozširuje okruh platiteľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu a ruší preukazovaciu povinnosť platiteľov úhrady.

    Výška úhrad sa má podľa novely prehodnocovať každé dva roky na základe správy o finančnej situácii RTVS, ktorú má vypracovať Komisia pre hodnotenie financovania verejnoprávneho vysielania. Komisia má byť poradným orgánom rezortu kultúry.

    Zákon má podľa návrhu nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017.

    - Reklama -