Zasahujú proti teroristom. Pod paľbou je aj sídlisko priamo v meste

    0
    Deti so samopalmi (Autor: ReproFoto: Jihadology.net)

    Vo viacerých častiach mesta došlo v nedeľu k prestrelkám, keď zatiaľ neznáme osoby zaútočili na dva obchody so zbraňami a kasárne. Počas odvetnej operácie síl osobitného určenia prišli o život štyria útočníci a ďalších siedmich sa podarilo zadržať.

    Útok neznámych ozbrojencov si vyžiadal tri životy civilistov a troch vojakov kazašských bezpečnostných zložiek. Ďalších desať osôb bolo zranených.

    Podľa kazašského ministerstva vnútra útok spáchala skupina “prívržencov radikálnych netradičných náboženských hnutí”.

    Protiteroristická operácia pokračovala aj v noci nadnes. Podľa ministerstva vnútra bolo počas nej zlikvidovaných ďalších päť útočníkov. Dvoch ďalších zadržali. Zasahujúcim zložkám sa podarilo zhabať aj veľkú časť ukradnutých zbraní.

    Portál Tengrinews.kz pripomenul, že najvyšší – červený – stupeň pohotovosti sa v Kazachstane vyhlasuje vtedy, keby došlo k teroristickému útoku, alebo by boli správy o jeho príprave.

    Tengrinews.kz informoval, že v Aktobe, zo sídliska Nur Siti, hlásili dnes paľbu. Polícia celú oblasť obkľúčila a preveruje všetky autá. Nad sídliskom, kde bývajú väčšinou štátni úradníci a učitelia, hliadkujú vrtuľníky.  

    Gubernátor Aktobeskej oblasti Berdibek Saparbajev obyvateľov mesta Aktobe ubezpečil, že úrady majú situáciu pod kontrolou. Napriek tomu ich však vyzval na ostražitosť.

    Ako informovala agentúra RIA Novosti, predseda kazašského Senátu Kasym-Žomart Tokajev označil nedeľňajšie útoky radikálov za teroristický čin.

    Mesto Aktobe, v ktorom žije 400 000 ľudí, leží na severe krajiny približne 100 kilometrov od kazašsko-ruských štátnych hraníc. Práve v ňom sa pred piatimi rokmi vyhodil po prvý raz vôbec na kazašskom území do vzduchu samovražedný atentátnik.

    - Reklama -