Trump: Na obchode s Kaddáfím som zarobil veľa peňazí

    0

    “Nezabúdajte, že som jediný. Zarobil som s Kaddáfím veľa peňazí, ak si spomínate,” povedal Trump v interview v programe Face the Nation americkej televízie CBS, ktorý odvysielali v nedeľu. “Prišiel do našej krajiny a musel so mnou uzavrieť zmluvu, lebo potreboval miesto, kde by býval,” dodal podnikateľ a miliardár Trump.

    “Zaplatil mi celý majetok. Nikdy sa tam však nezdržiaval. Stal sa z toho jeden veľký vtip,” dodal.

    Pravdepodobný republikánsky nominant do prezidentských volieb mal na mysli bizarnú udalosť z roku 2009, keď Kaddáfí hľadal miesto pre svoj beduínsky stan počas návštevy New Yorku, kde sa mal zúčastniť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

    Keď sa Kaddáfí pokúšal zaistiť si miesto v Central Parku na Manhattane, v časti Upper East Side a v meste Englewood v susednom štáte New Jersey, neuspel, líbyjská vláda sa potom obrátila na správcu Trumpovej nehnuteľnosti s pozemkami Seven Springs na predmestí Bedfordu v štáte New York, ktorá má rozlohu 86 hektárov.
    Kaddáfí tam nikdy nebol ubytovaný, ale aj tak sa z toho stalo veľké divadlo. Novinári sa nahrnuli do mesta, aby sledovali, ako stavebné čaty vztyčujú biely stan, ktorý bol zvnútra zdobený tapisériami s vyobrazeniami tiav a paliem a zariadený koženými gaučmi a servírovacími stolíkmi.
    V jednej chvíli stan zbúrali, lebo mesto Bedford hrozilo žalobou osobne proti Trumpovi – potom ho znovu postavili; na veľké sklamanie mestských predstaviteľov.

    Trump sa v tom čase dištancoval od záležitosti a naznačil, že do prenájmu jeho pozemku do vtiahli podvodom. Zástupcovia Kaddáfího – v USA nenávideného pre jeho väzby na terorizmus – sfalšovali totožnosť svojho klienta pri predchádzajúcich kontaktoch, aby tak uľahčili prenájom pozemku.

    Ešte pred opätovným postavením stanu Trump vyhlásil, že nemal ani tušenie, že zmluva o prenájme časti pozemku by sa mohla týkať Kaddáfího – agentúre AP to uviedla predstaviteľka mesta Lee Robertsová. Ako dodala, v tom čase jej Trump povedal, že mal informácie, že obchod robí s partnermi zo Spojených arabských emirátov (SAE).

    O dva roky po tejto udalosti však Trump začal o prípade rozprávať v inom duchu – chválil sa, ako v obchode “vyžmýkal” líbyjského vodcu.

    “Urobil som obchod s Kaddáfím. Prepáčte mi. Prenajal som mu kus pozemku. Zaplatil za jednu noc viac, než stojí prenájom pozemku na celý rok či dva roky. A potom som mu nedovolil pozemok využiť. Takto by sme si mali počínať,” povedal Trump v interview v roku 2011 pre americkú televíziu Fox News.

    V ten istý rok zopakoval svoj výrok aj pre televíznu stanicu CNN. Vyjadrenia uzavrel slovami, že takéto konanie “sa nazýva inteligentné”.

    Právnik mesta Bedford Joel Sachs povedal, že mestskí predstavitelia v tom čase podozrievali Trumpa z klamstva, keď tvrdil, že o Kaddáfím nevedel.

    “Sme presvedčení, že Trump vedel, že prenajal pozemok Kaddáfímu. Určite zaprel, že to vedel, ale my sme mali množstvo dôkazov,” povedal Sachs.

    Robertsová dodala, že si už veľa z tej situácie nepamätá, ale vyskytli sa aj absurdné momenty: “Išlo o kozu. Chceli ju zabiť a dať si ju na večeru. Kaddáfí sa však neobjavil a koza dostala odklad.”

    Roberstová ešte povedala, že kozu jej ponúkli ako suvenír, ale musela ju odmietnuť. “Nie, vo svojom mestskom dome nemôžem držať kozu!” zaspomínala si so smiechom.

    - Reklama -