Na Donbase za týždeň padlo šestnásť ukrajinských vojakov. Postrieľali sa navzájom, tvrdia rebeli

    0
    Ukrajinskí vojaci pri meste Mariupol (Autor: SITA)

    „Okrem neúspešných útokov na pozície vojsk (samozvanej) Doneckej ľudovej republiky naša rozviedka zistila silnejúce boje medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a nacionalistickými (dobrovoľníckymi) prápormi v mariupolskom smere, ktoré viedli k mnohým obetiam,” uviedla povstalecká agentúra DAN. Podľa nej bolo 16 vojakov zabitých a desať zranených pri stretoch medzi práporom Ajdar a 72. brigádou.

    Separatisti k tomu dodávajú, že nejde o jediný konflikt medzi pravidelnou ukrajinskou armádou a dobrovoľníckymi prápormi. Kyjevská vláda priznáva asi desať mŕtvych vojakov, ale tvrdí, že za ich smrť môžu separatisti. Podľa servera je to pravdepodobnejšia verzia, ale ani jednu z nich nemožno overiť.

    Zostrenie bojov priznáva aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá situáciu monitoruje. Prišla dokonca o dva drony, ktoré situáciu na fronte sledujú. Na fronte sa znovu zhromažďujú ťažké zbrane. Povstalci dôrazne odmietajú prítomnosť akýchkoľvek medzinárodných kontrol na svojom území.

    - Reklama -