Tvrdá realita: Polovica gréckeho utečeneckého tábora je v troskách, 15 zranených

    0
    Imigranti prichádzajúci na ostrov Lesbos (Autor: SITA)

    Podľa informácií servera Českého rozhlasu je utečenecký tábor Moria rozvrátený. „Nepokoje v utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos, kde je asi 3 000 utečencov, si vyžiadali 15 zranených, polovica tábora je zničená, migranti sa teraz schovávajú po ostrove a polícia sa ich snaží chytiť,“ píše server. Nepokoje vyvolali nočné spory medzi Pakistancami a Afgancami. Utečenci sa vzájomne obviňovali z obťažovania žien a z krádeží jedla.

    Podobné incidenty pritom v Grécku pribúdajú. Niekoľko Sýrčanov, ktorých odviezli z tábora Idomeni do iného utečeneckého zariadenia, muselo čeliť násilnému „privítaniu“ zo strany Iračanov. V tábore na severe Grécka postrelili jedného Pakistanca. Grécka vláda zabránila vstupu novinárov na miesta stretov a tunajšie médiá tvrdia, že vláda sa snaží všetko zamiesť pod koberec. Obyčajní Gréci sa však snažia utečencom pomáhať.

    „Úrady sa snažia utečencov z rôznych krajín od seba oddeliť, napríklad na bývalom letisku Ellinikon pri Aténach prežíva v tejto chvíli 4 000 utečencov, 90 percent z nich pochádza z Afganistanu. Grécke úrady však nemajú dostatok kapacít, všetko sa koná neorganizovane a v niektorých táboroch už pôsobí aj mafia,“ pokračuje server v opise gréckej drámy.

    - Reklama -