Merkelová upokojuje Turkov: Rozhodnutím o Arménoch sa vraj vzťahy s Tureckom nemenia

    0
    Recep Tayyip Erdogan a Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Berlíne povedala, že chce prispieť k podpore dialógu medzi Tureckom a Arménskom.

    Nemeckí poslanci dnes schválili rezolúciu označujúcu masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko už v tejto súvislosti povolalo na konzultácie do Ankary svojho veľvyslanca v Berlíne Hüseyina Avniho Karsliogla.

    Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční zelení.

    Hlasovanie sa malo pôvodne uskutočniť už vlani, odložili ho však pre obavy z poškodenia turecko-nemeckých vzťahov.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok 31. mája varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde: „Prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO,“ vyhlásil Erdogan.

    Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, ako aj Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

    - Reklama -