To vyzerá hrozivo. Vo Francúzsku sa k štrajku pridali aj zamestnanci jadrových elektrární

    0
    Atómová elektráreň. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Agentúra AP vysvetľuje, že elektrárne musia z bezpečnostných dôvodov pracovať aj napriek štrajku aspoň na minimálny výkon. Vo Francúzsku sa však očakávajú výpadky v zásobovaní elektrinou. V štrajku, ktorého príčinou je nesúhlas odborárov s vládnou navrhovanými zmenami v zákonníku práce, ale aj vnútrofiremné pomery, pokračujú dnes druhý deň zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF. Počas ich štrajku nepremáva alebo je obmedzená premávka vlakov na regionálnych i vnútroštátnych tratiach. Výpadky spojenia sú citeľné aj na linkách TGV. Parížske metro, ktoré prevádzkuje spoločnosť RATP, premáva len s malými obmedzeniami.

    Situáciu v doprave teraz okrem štrajku výrazne komplikujú záplavy, ktoré od začiatku týždňa zasiahli najmä východnú a strednú časť Francúzska – vrátane Paríža, kde kvôli vysokej hladine rieky Seina hrozí prerušenie premávky metra a prímestských vlakov RER C v úseku medzi zastávkou Javel a Austerlitz. Trate prímestských vlakov RER sú zaplavené alebo sú na nich popadané stromy aj na viacerých miestach v okolí Paríža. Podľa webovej stránky denníka Le Parisien až do budúceho pondelka zrejme nebude fungovať prímestská vlaková doprava medzi parížskou stanicou Montparnasse a obľúbeným výletným mestom Versailles.

    Koncom týždňa je avizovaný štrajk vo francúzskej leteckej doprave, ktorý sa však netýka zákonníka práce, ale vnútorných smerníc v spoločnosti Air France ohľadom produktivity práce či počtu zamestnancov. Odborová centrála CGT pétrole dnes informovala, že šesť z ôsmich rafinérií v krajine pracuje s obmedzeniami alebo vôbec. Zamestnanci terminálu v prístave Le Havre, z ktorého sa leteckým benzínom zásobuje aj parížske letisko Roissy, obnovili svoj štrajk. Trvať by mal päť dní. Napriek tomu zásobovanie čerpacích staníc, ktoré bolo štrajkom ochromené, sa zlepšuje – z prevádzkových dôvodov ich je zatvorených už len päť percent; ešte v pondelok ich bolo mimo prevádzky desať percent.

    Štrajky odborárov sa konajú len krátko pred začiatkom majstrovstiev Európy vo futbale, ktorých hostiteľom bude viacero francúzskych miest. Odborári sa vyhrážajú štrajkom aj v úvodný deň majstrovstiev, ktoré sa začnú 10. júna. Železničná spoločnosť SNCF je pritom ich kľúčovým dopravcom a očakáva sa, že jej služby na presuny v rámci krajiny využije okolo 2,5 milióna fanúšikov.

    - Reklama -