Nepáči sa vám návrh zákona nejakého poslanca? Po novom budete môcť zasiahnuť

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Ako sa môže zapojiť verejnosť do zákonov či noviel? Veľmi obmedzene. Ak chce vyjadriť výhrady k vládnej novele, musí sa spojiť viac ako 500 ľudí. Potom sa výhrady môžu spísať a ministerstvo na ne môže prihliadať. Ak však zákon navrhne poslanec a verejnosť v ňom vidí nejaký nezmysel, v súčasnosti s ním nemôže urobiť nič. Toto by sa už čoskoro mohlo zmeniť. Zmenu by mohla priniesť novela rokovacieho poriadku parlamentu, ktorú spísali predsedovia vládnych strán.

    „Aj v minulosti, aj teraz sme videli, že poslanecké návrhy zákonov nie sú také kvalitné a podrobné, ako by to bolo potrebné. Aj na poslednej schôdzi sme boli svedkami, ako jedna malá chyba môže pochovať celý zákon,“ vysvetlil pre Aktuailty.sk Gábor Gál z Most-Híd. Finálna podoba návrhu ešte nie je hotová. Treba ujasniť, či pripomienky môže predložiť aj jednotlivec alebo iba väčšia skupina ľudí. Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru tiež pripomína, že na pamäti treba mať aj to, aby pripomienky nezablokovali celý proces prijímania zákonov. “Návrh bude predmetom rokovaní a na stole je niekoľko alternatív. Preto si musíme počkať na finálnu podobu,“ vyjadril sa Glváč.

    Predseda OKS Ondrej Dostál presadzoval takúto zmenu cez hromadnú pripomienku už v minulom roku a k aktuálnemu návrhu sa vyjadril, že bude presadzovať jednoznačné podmienky, ako môžu bežní ľudia pripomienkovať návrhy poslancov. „Napríklad by sa nemali umožniť dramatické zmeny zákonov v druhom čítaní parlamentu. A zastaviť prax, keď sa priamo na rokovaní doplnia ustanovenia, ktoré idú nad rámec predkladaných návrhov. To sa totiž deje veľmi často,” vyjadril sa Dostál.

    - Reklama -