Saudská Arábia investovala astronomickú sumu do taxislužby Uber. Dôvod vás prekvapí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Spoločnosť Uber, ktorá ponúka alternatívnu dopravu v mestách a výrazne konkuruje taxislužbám, dostala obrovskú finančnú injekciu od Saudskej Arábie. Investícia takmer 56 miliárd eur sa razom vyšvihla na prvé miesto v rebríčku finančných vkladov do súkromných firiem v histórii a poskytol ju Verejný fond investícií Sauskej Arábie.

    Saudská Arábia má od poklesu cien ropy finančné problémy a už dlhšie hľadá nové odvetvia, na ktoré by sa chcela vo svojom svetovom podnikaní zamerať. Ďalšia spoločnosť podobná Uberu, ktorá operuje v USA, dostala od saudkoarabského princa Alwaleeda Bin Talala takmer 90 miliónov eur.

    „Kráľovstvo Saudská Arábia sa ako suverénny investor snaží sústreďovať na atraktívne investície a ich dlhodobú návratnosť,“ vyhlásil jeden zo šéfov fondu investícií Yasir Al Rumayyan. Uber v súčasnosti pôsobí v deviatich krajinách a 15 mestách na Blízkom východe a v severnej Afrike. Spoločnosť sa podľa Bloomberg zaviazala, že v regióne investuje necelých 250 miliónov eur.

    Po zverejnení informácie sa na internete a sociálnych sieťach začali špekulácie, že Saudskoarabi sa do dopravy rozhodli investovať aj preto, aby neboli nútení povoliť ženám šoférovanie. Pri príležitosti uvedenia projektu Vízia Saudskej Arábie 2030, ktorá bola zameraná najmä na ekonomické reformy v krajine, sa novinári princa Mohammeda bin Salmana opýtali aj na to, či krajina plánuje ženám povoliť sadnúť si za volant.

    Jedným z bodov programu bolo totiž zvýšenie zamestnanosti žien v krajine tak, aby sa ich zastúpenie medzi pracujúcimi Saudskoarabmi zvýšilo zo súčasných 22 percent na jednu tretinu. Problém v uplatnení tohto bodu ale môže vzniknúť už pri cestovaní zamestnankýň do práce. V súčasnosti totiž v krajine pracujú len ženy, ktoré si môžu dovoliť súkromného šoféra. Princ sa vtedy vyjadril, že o tejto otázke rozhodne verejná mienka. Viac si môžete prečítať TU.  

    - Reklama -