Záhada bude čoskoro rozlúštená. Čierna skrinka letu EgyptAir je na dosah

    0
    Tarek Abu Laban (v strede) stratil pri zrútení egyptského lietadla štyroch príbuzných (Autor: SITA)

    Práve čierne skrinky by mohli pomôcť objasniť záhadné zrútenie tohto stroja z noci na 19. mája, pri ktorom zahynulo všetkých 66 ľudí na jeho palube. Citovaný zdroj poprel aj správy francúzskych médií, podľa ktorých malo toto lietadlo niekoľko dní pred haváriou najmenej tri núdzové pristátia.

    Francúzska televízia France 3 a denník Le Parisien dnes informovali, že egyptské lietadlo 18. a 19. mája absolvovalo šesť letov, pričom palubné systémy počas nich trikrát – vždy krátko po štarte – vyslali varovný signál o technických problémoch. Lietadlo sa zakaždým podrobilo kontrole, ale technici nezistili nijaké nedostatky. Podľa denníka Le Parisien varovanie prišlo po štartoch z eritrejskej Asmary, z Tunisu a z Káhiry.

    Informáciu o možných problémoch na palube lietadla sa podarilo získať zo systému Acars (Aircraft Communication Addressing and Reporting System), ktorý v reálnom čase, za letu lietadla, preposiela kódované signály o stave lietadla jeho leteckej spoločnosti. Štátny tajomník francúzskeho rezortu dopravy Alain Vidalies dnes informoval, že potrvá asi týždeň, kým budú môcť byť čierne skrinky vytiahnuté z mora.

    - Reklama -