V Saudskej Arábii chystajú veľké zmeny. Kedy konečne povolia ženám šoférovať?

    0
    Saudský princ Majed bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saudí (Autor: SITA)

    Saudskoarabská spoločnosť, nie vláda, rozhodne, či ženy v krajine budú môcť v budúcnosti šoférovať autá. Vyjadril sa tak korunný princ Mohammed bin Salman v pondelok na tlačovej konferencii. Konferencia sa uskutočnila pri príležitosti uvedenia plánu rozsiahlej ekonomickej reformy Saudskej Arábie. Krajina je totiž svetovou situáciou na trhu s ropou nútená výrazne zreformovať svoju súčasnú ekonomiku. Plán bol predstavený pod názvom Saudi Vision 2030, v preklade Vízia Saudskej Arábie 2030.

    Jedným z bodov programu je aj zvýšiť zamestnanosť žien v krajine tak, aby sa ich zastúpenie medzi pracujúcimi Saudskoarabmi zvýšilo zo súčasných 22 percent na jednu tretinu. Problém v uplatnení tohto bodu môže vzniknúť už pri cestovaní zamestnankýň do práce. V súčasnosti totiž v krajine pracujú len ženy, ktoré si môžu dovoliť súkromného šoféra.

    Muži a ženy majú v Saudskej Arábii striktne oddelené všetky verejné priestory, či už ide o reštaurácie, alebo verejnú dopravu. Aj keď už niektoré väčšie mestá v krajine verejnú dopravu prispôsobili aj ženám, možnosti sú stále výrazne limitované. Cestovanie, prácu či sobáš žene povoľuje takzvaný strážca, ktorým je najčastejšie otec či iný mužský člen blízkej rodiny.

    Na otázku novinárov, či si plán zvýšiť zamestnanosť žien vyžiada aj povolenie sadnúť si za volant, sa Mohammed vyjadril, že zmena pravidiel závisí od samotných Saudskoarabov a spoločenského názoru. „V súčasnosti nie je spoločnosť k tomuto kroku naklonená, snažíme sa ju však na to pripraviť,“ povedal podľa msn.com Mohammed a dodal, že takáto výrazná zmena sa ľuďom nedá nanútiť zo dňa na deň.  

    - Reklama -