Fico je frajer. Toto tu ešte nebolo. Veľká anketa medzi českými politikmi o premiérových výrokoch na adresu moslimov

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Islam nemá na Slovensku priestor. Povedal som, že nechcem, aby na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita, a hovorím to znova. Nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí budú postupne presadzovať svoje veci. Hovoril som opakovane s premiérom Malty, ktorý mi povedal, že problémom nie je to, že prichádzajú, ale že menia charakter krajiny. My nechceme meniť charakter krajiny, ktorá je postavená na cyrilo-metodských hodnotách,“ povedal predseda slovenskej vlády.

    Ak mi niekto chce povedať, že Slovensko chce byť multikultúrne, že si tu každý bude robiť, čo chce, že sa tu budú meniť tradície a že sa Slovensko zmení, tak ide proti podstate tejto krajiny,“ povedal Fico. Zároveň znovu odmietol rozdeľovanie migrantov na základe povinných kvót. Od začiatku sme hovorili, že kvóty sú nezmysel a nebudeme ich realizovať,“ uviedol.

    Logické vyjadrenie premiéra suverénneho štátu. Exsúdruh Fico…

    Parlamentné Listy sa spýtali českých politikov, čo si o uvedených slovách Roberta Fica myslia. Veľká časť s ním súhlasí a niektorí ľutujú, že Fico nie je českým premiérom namiesto Bohuslava Sobotku.

    Súhlasím s názorom premiéra Fica,“ odpovedal predseda hnutia ANO a prvý vicepremiér Andrej Babiš.

    Považujem to za logické vyjadrenie premiéra suverénneho štátu,“ odpovedal na otázku redakcie predseda KSČM a podpredseda poslaneckej snemovne Vojtěch Filip.

    Pán Fico zrejme netuší, že Cyril a Metod tiež neboli tunajší…“ reagoval zas podpredseda poslaneckej snemovne a predseda STAN (Starostovia a nezávislí)  Petr Gazdík.

    Exsúdruh Robert Fico vstúpil do KSS 14. apríla 1987, do ktorej bol vybraný na základe výborných študijných výsledkov. Je nehorázne, keď bývalý komunista, ktorý vstúpil do strany v čase, keď už bolo všetko jasné a Československo bolo okupované sovietskymi súdruhmi, dnes káže o cyrilo-metodských hodnotách. Práve komunisti vykorenili tradičné kresťanské hodnoty, ktoré dnes tak chýbajú pri obrane pred príchodom iných kultúr a náboženstiev. Ale česká spoločnosť ide hádam ešte horšou cestou. Vy máte aspoň dôstojného pána prezidenta,“ uviedol pre Parlamentné Listy predseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

    Zhodnotil ho aj Okamura

    Hovorím to isté od začiatku a som rád, že je v Európe ďalší politik, ktorý mi dáva za pravdu. Áno, nechceme tu moslimské getá, ktoré sú semeniskom kriminality a terorizmu. Islam do Európy nepatrí, a tak ako my nemáme ambíciu kolonizovať Saudskú Arábiu, tak i Arabi alebo Afričania sa musia vzdať myšlienky, že obsadia našu krajinu. A čo sa týka multikulturalizmu – táto myšlienka úplne zlyhala, to hádam vidí pri pohľade na západnú Európu každý – a len blúznivci či blázni, ako napríklad premiér Sobotka, minister Dienstbier (obaja ČSSD), minister Pelikán (hnutie ANO), ombudsmanka Šabatová či Halík, to nevidia,“ hovorí predseda SPD (Sloboda a Priama demokracia), poslanec Tomio Okamura.

    Tie cyrilo-metodské tradície Slovákom závidím. To im dáva šancu, že svoje hodnoty ubránia,“ odpovedal prvý podpredseda senátorského klubu KDU-ČSL a námestník juhomoravského hajtmana Stanislav Juránek.

    Rád by som vedel, čo, ako dúfam, bývalý komunista rozumie pod pojmom cyrilo-metodské hodnoty?“ reagoval čestný predseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

    Súhlasím s Ficovým odporom proti kvótam a dôrazom na uchovanie cyrilo-metodských tradícií, ktoré máme, najmä u nás na Morave so Slovákmi spoločné. Chcel by som však zdôrazniť, že uchovanie tradícií nedosiahneme odmietaním multikulturalizmu ako takého, ale naopak rozvíjaním našich tradícií každodenným a aktívnym pôsobením na mladú generáciu. Patriotizmus a pozitívny nacionalizmus je možnou cestou, ako prebudiť záujem o kultúrne dedičstvo a tradičné hodnoty v našej krajine. Ja ako problém nevidím regulovanú migráciu, ale globalizačné trendy v spoločnosti. Tie ovplyvňujú, a to predovšetkým negatívne, sociálnu súdržnosť spoločnosti ako celku a znižujú sociálne cítenie občanov. Aj týmto smerom je nutné posudzovať meniaci sa charakter krajiny i celej Európy,“ usudzuje podpredseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

    Závidím Slovákom takého premiéra. Je to výstižné, stručné a jasné. Úplný súhlas, nemám k tomu čo dodať,“ povedal predseda SPO (Strana práv občanov) a senátor Jan Veleba.

    Som presvedčený, že hovorí z duše väčšiny národa,“ reagoval člen predsedníctva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

    Nešlo by vymeniť Sobotku za Fica? EÚ presadzuje islamizáciu

    Nešlo by vymeniť Sobotku za Fica? Nakoniec, hoci to môže vyzerať nepravdepodobne, obaja sú sociálni demokrati, nie?“ reagoval podpredseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

    Je frajer, že povedal, čo si myslí, a hlavne, čo si myslia občania Slovenskej republiky,“ povedal o Ficovi podpredseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

    Podobný názor naše hnutie presadzuje dlhodobo a je súčasťou nášho programu. Pán Fico je nedôsledný len v tom, že si neuvedomuje, že táto politika nie je možná bez oslobodenia európskych štátov a národov z područia Európskej únie. Európska únia presadzuje multikultúrnu a islamizovanú Európu. Naše hnutie je jednoznačne proti,“ povedal podpredseda SPD a poslanec Radim Fiala.

    Robert Fico je v tomto smere múdry politik. Má absolútnu pravdu a je len škoda, že u nás má z vrcholných politikov obdobné názory, ktoré tiež dokáže vysloviť, iba pán prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka sa bojí a svojou priposratosťou nám v tomto len škodí,“ myslí si poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

    Postoj pána premiéra Fica je v úplnom súlade so zásadou prevencie, ktorá patrí k základom racionálneho rokovania. Nenechajme si vziať možnosť konať racionálne,“ hovorí europoslanec ČSSD Jan Keller.

    Bodaj  by sme mali takého Fica aj my! Radšej než pokakanca Sobotku

    Bodaj by sme mali takého Fica aj my! Keď končil na Slovensku prezident Gašparovič, sprevádzal som predsedu Senátu ČR na akejsi rozlúčke s ním. Bol pri tom aj premiér Fico. Keď stretnutie prešlo do súkromnejšej roviny, povedal som premiérovi, že by som pre neho mal lukratívnu ponuku. Zaujímal sa akú. Povedal som mu, že ho vymením za nášho Nečasa. Rozosmial sa a povedal: ,To by som svojmu Slovensku urobiť nemohol.' Škoda. Veľmi by som si prial, aby aj náš premiér a vláda, ktorú vedie, dokázali zaujať a hlavne dodržať také zásadné a kategorické stanovisko. Fico asi vidí podstatne ďalej ako náš premiér. Vidí asi podstatne reálnejšie to nebezpečenstvo, skôr už ohrozenie európskej civilizácie, a snaží sa krajinu, ktorú vedie, pred tým chrániť. Preto hovorím, že by som takého Fica alebo jeho obdobu u nás veľmi rád mal! Radšej než pokakanca Sobotku,“ uviedol senátor Jaroslav Doubrava.

    Pán premiér Fico má správny postoj,“ reagoval stručne senátor ODS Jaroslav Zeman.

    To Fico žartuje? Veď najväčší bojovníci za multikulturalizmus v Európe sú socialisti. Je smiešne, ako je zrazu z Fica zástanca kresťanských hodnôt,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

    Premiér Fico má úplnú pravdu. Evidentne vníma realitu a nebezpečenstvo, ktoré nášmu geografickému priestoru periodicky hrozí. Naposledy to tu bolo pred 300 rokmi. Pomník na viedenskom Kahlenbergu je viac ako výrečný,“ uviedol poslanec KSČM Vojtěch Adam. Pri Kahlenbergu bola v roku 1683 porazená osmanská armáda.

    Nie cyrilo-metodskej tradícii

    Predovšetkým je potrebné jasne a zreteľne povedať, že európskou tradíciou je sekulárny štát, a nie cyrilo-metodská tradícia! Táto sekularita je jediná poistka pred prienikom akéhokoľvek náboženstva so svojimi dogmami a regulami do života ľudí. To, samozrejme, vôbec nevylučuje individuálne právo na vieru kohokoľvek. Premiér Fico mal tiež jasne povedať, že odmieta akýkoľvek nátlak na charakter krajiny od akéhokoľvek náboženstva. Pretože len silné sekulárne štáty boli schopné udržať fanatikov viery na uzde. Spýtal by som sa tiež každého občana, čo chápe pod slovom multikulturalizmus. Sú to tance iných krajín, je to etno hudba, cudzia kuchyňa, stolovacie zvyky, oslavy regionálnych sviatkov, výučba cudzích jazykov… a mohol by som pokračovať. Asi nikto nechce tieto záležitosti zakazovať a určite nás obohacujú,“ uviedol poslanec KSČM Leo Luzar.

    Čo nám ale prekáža, nie je multikulturalizmus, ale neústupné, niekedy aj nepriamo či priamo násilné presadzovanie svojich zvykov v drvivej väčšine spojených s náboženstvom! A opäť sme pri nutnosti brániť všetkými ústavnými prostriedkami akýmkoľvek snahám o prenikanie náboženstva do zákonodarstva. Pripomeniem tu snahu katolíckej cirkvi preniknúť svojím náboženským právom do práva svetského formou konkordátu. Myslím, že všetci poznajú rozprávku o ježibabách a Smolíčkovi… K tomu vedie aj účelová skratka a k tej by sa politici nemali uchyľovať,“ dodal Luzar.

    Ako je vidieť, pán slovenský premiér je opäť úplne zdravý. A jeho zdravý rozum zostal plne zachovaný,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

    Pán premiér Fico má právo sa vyjadrovať k záležitostiam Slovenska. O mnohých veciach však rozhoduje Národná rada Slovenskej republiky, ktorá rozhoduje o zákonoch. Rad štátov EÚ sa už začína vymedzovať proti militantom prijímaním právnych noriem obmedzujúcich napríklad štátne občianstvo. Náš štát plnohodnotné otvorenie diskusie na túto tému ešte len čaká,“ hovorí poslanec ANO Vlastimil Vozka.

    Súhlasím s názorom Roberta Fica, lebo český a slovenský národ si museli historicky vybojovať právo na existenciu, na svoj životný priestor, a ten nemožno nikomu len tak odovzdať. Je potrebné v arabských krajinách urobiť všetko pre mier a zabrániť emigrácii ľudí pred vojnou, aj keď do Európy preukázateľne mieria ekonomickí migranti, ktorí sú nespokojní napríklad s podmienkami, ktoré im ponúka ČR,“ myslí si senátor ČSSD Jan Hajda.

    Chválili ho aj ďalší

    Premiér Fico je politik, ktorý vníma obavy občanov, je patriot a svoje slová môže oprieť o skúsenosti mnohých európskych krajín,“ myslí si poslankyňa ČSSD Dana Váhalová.

    Nezostáva mi iné, ako oceniť prístup slovenského premiéra, ktorý je podľa môjho názoru nielen inteligentným, ale aj nutne pragmaticky sebazáchovným,“ uviedol poslanec KSČM Jiří Valenta.

    Myslím si, že Robert Fico to povedal správne,“ reagoval senátor ČSSD Petr Gawlas.

    Fico koná správne v kontexte súčasnosti. Multikulturalizmus sa nemá nijako vnucovať, teda ani kvótami. Spoločnosť by sa mala vyvíjať prirodzenou cestou, bez násilia a nátlaku,“ hovorí senátor KSČM Václav Homolka.

    Nemienim meniť tradície našej krajiny založené na kresťanských základoch. Medzi ne patrí aj pomoc tým v núdzi,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

    Myslím si, že Fico má odvahu a väčšina občanov Slovenska je s touto jeho reakciou spokojná,“ hovorí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

    Čo povedal Robert Fico, podpisujem. K tomu nie je čo dodať,“ uviedol poslanec ČSSD Stanislav Huml.

    Konzistentný názor,“ reagoval stručne poslanec ANO Pavel Plzák.

    - Reklama -