Utečenec žaluje Dánsko. A je si istý, že vyhrá

    0
    Ilustračné foto: Dánsko (Autor: Archív)

    Spolu so zákonom, ktorý umožňuje zbaviť utečencov majetku, je predĺženie čakacej lehoty na stretnutie sa s rodinou ďalším opatrením, ktoré v Dánsku zaviedla ministerka imigrácie Inger Stojbergová.

    Ľudskoprávni aktivisti však už v minulosti upozorňovali na to, že ide o porušenie mnohých konvencií OSN nielen o ľudských a utečeneckých právach a že žaloba, ktorá bude tieto zákony konfrontovať, je len otázkou času.

    Je to naša posledná nádej,“ povedal šestnásťročný Anas Omar Alzein, ktorého otec by sa v prípade neúspechu musel vrátiť späť do Sýrie za jeho matkou a súrodencami.

    Právnik skupiny piatich Sýrčanov Christian Dahlager si je však celkom istý, že zvíťazí. Potrebujeme zastaviť tento ilegálny zákon. Nemá žiadnu hodnotu a pevne verím, že zvíťazíme naprieč celým súdnym systémom, a pokojne aj pred najvyšším súdom,“ cituje právnika server The Local.

    Stojbergová si však za svojimi zákonmi stojí. Priznala, že síce v mnohom je na hranici ľudskoprávnych konvencií a že za to môže niesť následky, čo je ale riziko, ktoré je ochotná podstúpiť. K samotnej žalobe sa nijako nevyjadrila.

    Predĺženie čakacej lehoty na stretnutie sa s rodinou je len jedným z mnohých opatrení, ktoré krajina zaviedla v snahe obmedziť migračné toky. Ďalšími sú napríklad výrazne prísnejšie jazykové a pracovné podmienky na získanie povolenia na pobyt, kratšie emisné kvóty, vyššie ceny za úradné úkony a tvrdšie výberové kritériá pre kvótny systém.

    - Reklama -